ГоловнаСуспільствоЖиття

ДБР відкрило справу за фактом закупівель Міноборони у фіктивної фірми

Цього разу Міноборони купувало дизельне паливо і одноразовий пластиковий посуд за завищеною ціною.

ДБР відкрило справу за фактом закупівель Міноборони у фіктивної фірми
Фото: kg.ua

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом закупівель Міноборони дизельного палива і пластикового посуду за завищеною ціною у фіктивної фірми на загальну суму 254,7 млн гривень. Про це повідомляють у матеріалах суду.

Зазначено, що кримінальне провадження відкрито за фактом зловживань чиновників Міноборони під час проведення держзакупівель. ТОВ "Боюр-Постач" отримувало підряди Міністерства оборони виключно з постачання одноразового посуду до військових частин за завищеними цінами.

Зокрема, одноразові пластикові стакани постачали на загальну суму в 16,8 млн гривень, одноразові пластикові ложки - на 17,6 млн гривень і тарілки - на 35,3 млн гривень.

Для інших лотів на закупівлі такого посуду Міноборони уклало договори з ТОВ "Комплекс "Ріко", яке пов'язане з ТОВ "Боюр-Постач". У тендерах було зазначено, що "Боюр-Постач" пропонує одноразовий посуд сумського виробника "Андрекс".

На сайті "Андрекс" розміщено прайс-лист, згідно з яким пластикові ложки коштують 26 копійок, а пласкі тарілки діаметром 205 мм - 46 копійок. Це практично на 20% дешевше, ніж ціна, запропонована "Боюр-Постач".

Відповідно до зазначеної інформації, можна зробити висновок, що вартість одноразового посуду було завищено на понад 8 млн гривень.

"Крім того, встановлено, що ТОВ "Боюр-Постач" має ознаки фіктивності і створено посадовими особами Міністерства оборони України, зокрема директором Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України (Володимиром Гулевичем)", - повідомляють у матеріалах суду.

Слідство підозрює, що чиновники з Міноборони за грошові винагороди вирішують питання про перемогу тих чи інших компаній у процедурах закупівлі.

Крім того, міністерство замовило в "Боюр-Постач" дизельного палива на 185 млн гривень. Згідно з умовами договору, компанія зобов'язувалася поставити на армійські склади 6 780 тонн дизельного палива за ціною 27 270 гривень за тонну, що на 3,2% вище від середньої ціни дизельного палива. Торги проходили без конкуренції, оскільки більше ніхто не подавав заявок на участь у цьому тендері. Правоохоронці вважають, що фірма брала участь у тендері з підробленими документами.

Встановлено, що інтереси фіктивної фірми лобіює депутат Чернігівської міськради - друг засновника компанії "Комплекс "Ріко" Ігоря Романенка. Правоохоронці вже допитали директора "Боюр-Постач", і він підтвердив, що фірма є фіктивною.

За клопотанням військової прокуратури суд уже арештував усі кошти на рахунках фірм "Боюр-Постач" і "Комплекс "Ріко".

Нагадаємо, 26 червня ДБР організувало близько 40 обшуків у кримінальному провадженні про закупівлі Міноборони військового майна за завищеними цінами. Суму збитків оцінюють у 100 млн гривень.

Наприклад, були закуплені 20 тисяч бронежилетів. Три з п'яти прострілюються; закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеною ціною, вартість одного елемента одягу завищено на 10 млн гривень; закуплено намети, непридатні для використання. І перелік таких непридатних речей можна продовжувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram