ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ має намір забезпечити 100% пацієнтів ліками від раку молочної залози

МОЗ закупило препарат від раку молочної залози  втричі дешевше.

МОЗ має намір забезпечити 100% пацієнтів ліками від раку молочної залози
Фото: Depositphotos/DragonImages

За допомогою програми розвитку ООН (ПРООН) Україні вдалося закупити препарат для лікування раку молочної залози втричі дешевше. Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

Ліки з діючою речовиною трастузумаб раніше закуповували за ціною 490 доларів за флакон. Закупівля через міжнародні організації дозволила отримати втричі нижчу ціну - 155 доларів. Це означає, що доступ до безкоштовного лікування отримає більше пацієнтів.

Перша партія трастузумабу з 1500 флаконів уже прибула в Україну, ліки вже почали постачати в регіони. Місцеві департаменти охорони здоров'я найближчим часом розподілять препарат по медустановах згідно з поданими заявками.

Протягом місяця в Україну ще доправлять ще понад 13 тис. флаконів трастузумабу. Крім того, МОЗ має намір забезпечити всіх, кому цей препарат необхідний, тому очікується закупівля ще понад 65 тис. флаконів.

Зазначають, що раніше держава забезпечувала до 15% пацієнтів із раком молочної залози цим препаратом, а цього року вперше заплановано покрити заявлену потребу на 100%.

Трастузумаб схвалено в країнах із суворим національним регулятивним агентством (SRA). Його закуповують півтора десятка європейських держав, зокрема: Німеччина, Франція, Австрія, Швеція та інші. Ліки застосовують для лікування раку молочної залози і на ранніх стадіях, і метастатичних, з підвищеною експресією HER2, оскільки діюча речовина призводить до загибелі ракових клітин.

Нагадаємо, за перше півріччя 2019 року МОЗ відправило на лікування за кордон 272 українців, з них 70 дітей.

На програму «Лікування громадян України за кордоном» в держбюджеті 2019 закладено рекордну суму - 689 900 000 грн. З них 608 млн грн вже виділено на лікування. На другу половину 2019 року залишиться орієнтовно 81 млн грн. Держава відправляє на лікування за кордон людей, хвороб яких поки що не лікують в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram