ГоловнаСуспільствоВійна

Військові капелани вимагають ухвалення закону про капеланство без поправок

На 9.00 11 липня вони збираються під ВР на акцію.

Військові капелани вимагають ухвалення закону про капеланство без поправок
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Військові капелани збираються провести 11 липня акцію під будівлею Верховної Ради на підтримку ухвалення закону "Про військове капеланство" (№10244-1) без внесення поправок. Про це повідомляє Синодальне управління військового духовенства Православної церкви України і Департамент Військового капеланства Української Греко-Католицької церкви.

Законопроект ухвалений у першому читанні 6 червня. У повідомленні церковників йдеться про те, що документ розроблений на основі побажань військових священників (капеланів) з урахуванням практичного досвіду капеланської служби в Україні та сформовано спільними зусиллями народних депутатів, юристів, експертів з релігійних питань із залученням представників Ради душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Зміст цього законопроекту підтримують капелани, які перебувають на посадах "військовий священник (капелан)" у Збройних Силах та інших військових формуваннях України.

Організатори заходу стверджують, що після опрацювання у комітетах тексту законопроекту виявилося, що текстовий зміст і концептуальні основи капеланства були підмінені, і тому священника духівника фактично роблять офіцером з роботи з особовим складом.

"Така модифікація концепції проекту закону №10244-1 є фатальною для капеланської служби. Згідно з новою, підміненою, концепцією фактично створюється державний контроль за священнослужителями - капеланами і формуються специфічні вертикальні ієрархічні взаємини з прямим підпорядкуванням капеланів керівникам військових структур. Так, нівелюється релігійна складова капелана і його духовний зв'язок з Церквою", - йдеться в повідомленні управління військового духовенства.

"Духовна опіка військовослужбовця досягається шляхом пастирського служіння і незалежної духовної підтримки священнослужителем, якого, з огляду на сформовану практику, заведено називати капеланом. Бажання підпорядкувати капеланів військовому командуванню може призвести до повної втрати довіри військовослужбовця до капелана", - додають там.

У зв'язку з цим капелани і всі небайдужі збираються під стінами парламенту із закликом до народних обранців ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону №10244-1 без поправок, запропонованих комітетом, адже вони підміняють суть функціонування капеланства в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram