ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Лікарні в Херсонській області можуть залишитися без фінансування, - МОЗ

Обласна рада створює штучні перешкоди для автономізації медичних закладів обласного підпорядкування.

Лікарні в Херсонській області можуть залишитися без фінансування, - МОЗ
Фото: facebook/volodymyrgroysman

Медичні заклади Херсонської області наступного року можуть залишитися без фінансування - без можливості отримувати кошти за медичні послуги. Про це заявляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Тривогу в МОЗ викликало звернення депутатів Херсонської облради до Верховної Ради з проханням відтермінувати реорганізацію закладів охорони здоров'я до кінця 2020 року.

"З подачі Владислава Мангера, голови обласної ради, зміни намагаються саботувати, залякуючи людей неправдивою та маніпулятивною інформацією про трансформації. Такі заяви депутатів з проханням відтермінування, швидше схожі на шантаж уряду через власну неспроможність", - йдеться в заяві відомства.

На засіданні облради в понеділок депутати розкритикували автономне фінансування медичних установ і підтримали звернення до парламенту з проханням відкласти реалізацію реформи охорони здоров'я. Як аргументи депутати використовували "помилкові і маніпулятивні" факти, які не витримують перевірки.

"З 2020 року всі установи, які надають медичну допомогу, повинні почати працювати за новими правилами. Нові умови роботи будь-якій лікарні в системі, де "гроші прямують за пацієнтом", будуть чітко прописані в договорі з Національною службою здоров'я. ...Медичним установам, які не будуть автономізовані, доведеться шукати фінансування з інших джерел. Проведення успішної автономізації - це своєрідний тест для управлінців на місцях. Там, де зміни саботують процес автономізації рухається значно повільніше", - написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці.

За даними МОЗ, установи сімейної медицини Херсонської області вже перейшли на нову модель, і медики змогли отримати суттєві підвищення зарплат, тоді як обласні лікарні досі "відрізані депутатами від нової системи та можливостей розвитку", - написала Супрун.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram