ГоловнаСуспільствоВійна

Заявки на російські паспорти подали близько 20 тис. жителів ОРДЛО, - Тука

За заявками від людей старшого віку надходить багато відмов.

Заявки на російські паспорти подали близько 20 тис. жителів ОРДЛО, - Тука
Фото: 24tv.ua

Заявки на отримання російських паспортів подали близько 19-20 тис. жителів окупованих територій, отримали друге громадянство близько тисячі осіб. Такі дані сьогодні озвучив заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука під час чату в "Главреді".

"На Донбасі небагато людей виявляють бажання отримати російський паспорт, навали охочих немає. Крім того, там обмежені ресурси для реалізації цієї програми паспортизації. Хоча в окупаційних адміністрацій є плани найближчим часом розширити мережу пунктів прийому документів. Кількість виданих паспортів - дуже невелика. Але кількість прийнятих документів-заявок, за моїми оцінками, сьогодні становить близько 19-20 тисяч. Видали російські паспорти орієнтовно тисячі осіб", - повідомив Тука.

Особливий наголос робиться на найманцях у складі 1-го і 2-го армійських корпусів, а також на місцевих чиновниках з окупаційної адміністрації.

"Вся ця публіка отримує паспорти за окремою процедурою та окремими списками. Дуже багато відмов приходить людям передпенсійного та пенсійного віку. За усталеною дипломатичною практикою, причина відмови ніколи не вказується. Але, виходячи з того, що велика кількість відмов саме людям старшого та передпенсійного віку, складається стійке враження, що Росія не дуже-то бажає надавати своє громадянство армії пенсіонерів", - уточнив Тука.

Нагадаємо, указ президента РФ Володимира Путіна про спрощене отримання громадянства РФ для громадян України, що живуть в окремих районах Донецької та Луганської областей, вийшов 24 квітня.

1 травня Путін підписав указ, яким надається право на спрощений порядок отримання громадянства РФ окремим категоріям громадян України. В середині червня паспорти отримала перша група жителів ОРДЛО. Країни ЄС, Канада і США заявили, що не будуть визнавати паспорти, видані таким чином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram