ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Перша партія швидких від Фонду Ріната Ахметова вирушила в регіональні лікарні Важно

Це найбільший за 28 років незалежності країни приватний проєкт у галузі невідкладної медицини.

30 нових сучасних швидких із 200 запланованих поїхали в усі регіони України. Це найбільший за 28 років незалежності країни приватний проєкт у галузі невідкладної медицини.

Фонд Ріната Ахметова передав перші 30 швидких обласним лікарням, станціям швидкої допомоги і амбулаторіям сільських громад у 22 областях країни. Йдеться про автомобілі типу В Peugeot Boxer, у яких є все необхідне для порятунку людей в умовах надзвичайних ситуацій. У машинах встановлено портативні системи реанімації.

Ще 170 карет швидкої допомоги Фонд передасть лікарням по всій Україні до кінця 2019 року. Усі 200 авто будуть працювати в тих районах, де найбільше потрібні. Проєкт реалізується за особистим рішенням Ріната Ахметова і повністю фінансується його коштом.

По суті, кожна швидка - це кабінет реанімації на колесах, що дозволяє рятувати людські життя в ситуаціях, коли важлива кожна хвилина. Крім того, тут встановлені кисневі апарати, прилади для вимірювання глюкози в крові, сучасні ноші, електрокардіограф, оксиметр.

- Обладнання машин дозволить своєчасно надавати допомогу в разі серцевих нападів - а це головна причина викликів швидкої допомоги. Кожен третій пацієнт швидкої - з інфарктом або інсультом. Також у машинах є обладнання для транспортування людей, які постраждали в ДТП - тих, хто отримав переломи. По-справжньому безцінний проєкт, - розповідає директор Донецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Кіяшко.

- 200 швидких від Ріната Ахметова за рік дозволять лікарям зробити понад мільйон виїздів і врятувати понад мільйон людських життів. Це один з медичних проектів Фонду Ріната Ахметова, спрямованих на допомогу і порятунок життів у буквальному сенсі. Це сучасні автомобілі, обладнання яких ні в чому не поступається швидким приватних клінік, - сказала Наталя Ємченко, член наглядової ради Фонду. - Фонд дуже хотів би, щоб людям не потрібно було викликати швидкі. Але ще більше ми хочемо, щоб в критичні моменти швидка приїжджала з усім необхідним і за лічені хвилини.

За даними соціологічного дослідження КМІС, питання здоров'я та медицини є пріоритетними майже для 60% населення України. Як підкреслила Наталя Ємченко, благодійність у галузі медицини і порятунку людського життя завжди були надважливими серед напрямків роботи Фонду Ріната Ахметова.

З 2007 року Фонд реалізував низку проєктів, які допомогли сотням тисяч українців зберегти своє здоров'я. Зокрема, допомогу отримали понад 120 000 осіб у рамках програм «Рак виліковний» і «Стоп туберкульоз». Фонд єдиний в Україні щорічно надає підтримку дітям Донбасу в рамках таких проєктів, як «Здорове серце», «Реабілітація поранених дітей», «Ліки дітям», «Тепер я чую».

Тільки на Донбасі за останні п'ять років завдяки допомозі Ріната Ахметова врятовано життя понад 1 000 000 осіб.

Джерело https://fund.fdu.org.ua/news/18191

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram