ГоловнаСуспільствоПодії

У Чорткові під час будівництва меморіалу воїнам УГА вивезли на смітник людські рештки

Робітники бачили надгробки, але однаково рили котлован.

У місті Чортків Тернопільської області під час будівництва меморіалу воїнам Української Галицької Армії вивезли на смітник людські останки.

Про це повідомила пресслужба поліції, яка порушила кримінальне провадження за цим фактом.

Територія на кладовищі, де вирили котлован під меморіальний пам'ятник, виявилася місцем поховання. Землю разом з останками будівельники вивезли на сміття.

Фірма-підрядник стверджує, що орієнтувалася на документи, згідно з якими поховань на цьому місці не мало бути. Однак і архівні дані свідчать про наявність могил на цій території, і самі робітники бачили там надгробки.

У рамках кримінального провадження поліцейські мають намір встановити місце, куди вивезли рештки, щоб їх можна було перепоховати.

Будівництво меморіального пам'ятника зупинено.

Проєкт меморіалу в Чорткові
Фото: udg.lviv.ua
Проєкт меморіалу в Чорткові

Нагадаємо, що 2019 року відзначають сторіччя Чортківського наступу (офензива). Це була найуспішніша операція Української Галицької Армії в червні 1919 року на завершальному етапі війни з Польщею. Її метою було малими силами відкинути польську армію за річку Золота Липа, щоб збільшити плацдарм для подальших військових дій. Чортківська операція не принесла стратегічних успіхів, але стала яскравим епізодом Української революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram