ГоловнаСуспільствоЖиття

Українських заробітчан у Польщі побільшало вп'ятеро, - консулка

Найчастіше українці в Польщі виконують просту фізичну працю.

Українських заробітчан у Польщі побільшало вп'ятеро, - консулка
Фото: tsn.ua

Кількість українських трудових мігрантів у Польщі з 2014 року збільшилася вп'ятеро - з 300 тис. до близько півтора мільйона. Про це розповіла керівниця консульського відділу Посольства України в Польщі Світлана Щур в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

"Дійсно, з початку 2014 року спостерігається різке збільшення кількості громадян України, які перебувають у Польщі. Якщо до 2014 року їхня кількість оцінювалася приблизно в 320 тисяч, то зараз, за неофіційними даними, це півтора мільйона", - повідомила Щур.

Окрім того, за офіційною статистикою Управління з питань іноземців Польщі, на сьогодні українцям видано 196 тис. дозволів на проживання.

Зростання кількості українців у Польщі підтверджується ще й різким зростанням кількості консульських дій у Варшаві. У 2014 році консули у Варшаві виконали майже 3,5 тисячі спецдій, а у 2018 році ця кількість зросла майже до 18 тисяч, тобто вп'ятеро.

За словами Світлани Щури, збільшення кількості дій також спостерігається і в інших українських консульських установах: у Кракові, Ґданську і Любліні.

Найпопулярніша послуга серед українців Польщі - ставання на консульський облік, яка займає 60% від загальної кількості всіх дій в українських консульствах.

Консулка також зазначила, що українці в Польщі виконують переважно просту фізичну працю: працюють на будівництві і ремонтних роботах, у транспортній сфері, сільському господарстві, сфері обслуговування, на виробництві заводів і фабрик. Вона розповіла, що, крім того, в Польщі є невеликий відсоток громадян України, які працюють у сфері IT-технологій, у вищих навчальних закладах, у сфері медобслуговування.

"Узагалі зараз, напевно, немає такої галузі в Польщі, де не працювали б українці", - додала Щур.

Нагадаємо, у квітні 2019 року повідомляли, що Українці, які працювали в Польщі 2018 року, переказали в Україну понад 3,6 млрд доларів. Польський ринок залишається для українських трудових мігрантів головним місцем роботи за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram