ГоловнаСуспільствоЖиття

Біля Конституційного Суду збираються політики і активісти

Вони вимагають не допустити скасування люстрації.

Біля Конституційного Суду збираються політики і активісти
Фото: Александр Рудоманов

Біля будівлі Конституційного Суду, який сьогодні розглядатиме закон про люстрацію і деякі статті про декомунізацію, збираються люди.

Про це повідомила у Фейсбуці голова комітету Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

"Ми з 8-ї ранку під КС. У порядку денному суду четвертим питанням стоїть скасування люстрації, п'ятим - деяких статей декомунізації. Вважаємо, що розгляд має бути публічним. Чекаємо на голову суду. Люди під КС підходять", - написала вона.

Як повідомив кореспондент LB.ua з місця подій, зараз біля КС перебувають кілька сотень людей, які вимагають не допустити скасування люстрації.

Вони тримають у руках плакати з написами: "Захистимо Конституцію", а також розвішують банери з українською символікою і символікою ЄС. На місці чергують правоохоронці.

Фото: Олександр Рудоманов

Фото: Олександр Рудоманов

У порядку денному суду заплановано розгляд п'яти питань. Усі справи розглядають у закритому режимі, крім першого питання - про статус суддів - засідання транслюватимуть онлайн.

Фото: Олександр Рудоманов

Фото: Олександр Рудоманов

Фото: Олександр Рудоманов

Нагадаємо, Закон "Про очищення влади" (про люстрацію) прийняли з п'ятої спроби у вересні 2014 року, він набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що особи, які займають державні посади і підпадають під люстраційну перевірку, повинні не пізніше ніж на десятий день із початку проведення перевірки подати своєму керівникові власноруч написану заяву про згоду на проведення перевірки.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких були переважно колишні регіонали, оскаржили закон у Конституційному Суді. До КСУ надійшли два подання від ВСУ і одне подання від 47 народних депутатів щодо конституційності деяких положень закону. Згодом суд об'єднав три подання в одне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram