ГоловнаСуспільствоЖиття

ДБР відкрило справу за фактом можливого розкрадання 11 млн гривень під час будівництва нового київського пішохідного моста

Чиновники вносили недостовірну інформацію в документацію про вартість і розробку проєкту пішохідного моста.

ДБР відкрило справу за фактом можливого розкрадання 11 млн гривень під час будівництва нового київського пішохідного моста
Фото: КГГА

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом можливого привласнення 11 млн грн чиновниками КМДА під час будівництва велосипедно-пішохідного моста між Володимирською гіркою і аркою Дружби народів. Про це йдеться в матеріалах суду.

Кримінальне провадження відкрито 8 травня.

У матеріалах досудового розслідування сказано, що посадові особи КМДА, можливо, скоїли кримінальний злочин за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ "Проектні системи ЛТД". Зловживаючи своїм посадовим становищем, вони вносили недостовірну інформацію в документацію про вартість і розробку проєкту пішохідного моста.

Встановлено, що розпорядженням КМДА від 27 лютого 2017 року було вирішено збудувати мостовий перехід, замовником робіт визначили комунальне підприємство "Інженерний центр". Надалі підприємство уклало договір на виконання проєктних робіт з ТОВ "Проектні системи ЛТД" на загальну суму 3 634 321 грн.

У липні 2018 року було оголошено переговорну процедуру на закупівлю додаткових проєктних робіт для об'єктів і укладено договір на суму 1 549 437 грн.

Додатковою угодою від 10 грудня 2018 року у зв'язку зі зменшенням обсягів робіт і необхідністю коригування проєктної документації договірну ціну зменшили до 637 775 грн. Розпорядженням КМДА від 20 листопада 2018 року був затверджений проєкт об'єкту. Надалі виникла необхідність у виконанні додаткових обсягів робіт з коригуванням розробленої проєктної документації.

26 грудня 2018 року між КП "Інженерний центр" і ТОВ "Проектні системи ЛТД" було укладено договір на виконання робіт з коригування проєкту і додаткових робіт на суму 9 500 672 грн.

Крім того, 17 грудня 2018 року між КП "Інженерний центр" і ТОВ "Проектні системи ЛТД" було укладено договір на здійснення авторського нагляду за будівництвом об'єкта. Його ціна склала 1 051 380 грн. Станом на квітень цього року було оплачено робіт на загальну суму 8 099 553 грн.

Крім того, в грудні 2018 року було укладено договір з ТОВ "Спецавто-Бут" на виконання будівельних робіт. Остаточна ціна договору становила 271 989 641 грн.

ДБР почало розслідувати законність і обґрунтованість установлених цін на зазначені роботи.

Суд дозволив слідчим вилучити зазначену проєктну документацію, яка, зокрема, знаходиться в КМДА і в КП "Інженерний центр".

Нагадаємо, пішохідно-велосипедний міст між Аркою дружби народів і Хрещатим парком відкрили 25 травня 2019 року. Вже наступного дня два скляні вікна в підлозі вкрилися тріщинами. Коли їх міняли, тріснуло третє.

Мер Києва Віталій Кличко пізніше повідомив, що верхнє скло-плівку найближчим часом замінять на броньоване.

14 червня новий пішохідний міст закривали на ремонт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram