ГоловнаСуспільствоЖиття

Філарет: співпраця з КДБ - не гріх

"Якщо Господь цю радянську безбожну владу допустив, то треба жити в умовах цієї безбожної влади".

Філарет: співпраця з КДБ - не гріх
Фото: cerkva.info

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що за радянських часів Комітет державної безпеки (КДБ) СРСР погоджував кандидатури всіх єпископів Російської православної церкви.

Про це він розповів в інтерв'ю журналістці Наталії Влащенко, опублікованому на сторінці телеканалу ZIK у Фейсбуці.

"За радянських часів без КДБ у церкві нічого не робилося, не можна було ні висвятити священника, ні єпископа, все треба було узгоджувати з КДБ. Якщо не погоджено з КДБ, така людина не може бути священником. Тому всі єпископи російської церкви в радянські часи мали контакти в КДБ, не було інших єпископів і не могло бути", - сказав Філарет.

Він також додав, що в усіх єпископів ПЦУ є контакти зі Службою безпеки, але "такої залежності, яка була за часів СРСР, немає". "Зараз можуть запропонувати. Єпископ може послухати, а може і не послухати", - пояснив Філарет.

Він також розповів, що спецслужби збирають компромат на духовенство і так можуть впливати на нього. Разом з тим, на думку Філарета, священники можуть співпрацювати зі спецслужбами.

"Співпраця з КДБ - не гріх... Якщо Господь цю радянську безбожну владу допустив, то треба жити в умовах цієї безбожної влади. Точно так само, як Господь допустив римську язичницьку владу... Тому і ми, живучи в умовах Радянського Союзу, виконували закони радянської влади. Але віру не продавали", - заявив почесний патріарх ПЦУ.

"Коли мене вперше викликали офіцери МДБ, тоді ще і вимагали, щоб я, як священник, відкривав таємницю сповіді. Я сказав, що я не маю права на це, тому що це таємниця сповіді. Витягнув пістолет, поклав на стіл і сказав, що може мене розстріляти. А це було в сталінські часи. А я сказав, що можете розстріляти, для мене це немає значення", - додав Філарет.

Нагадаємо, Філарет визнав зв'язок із КДБ ще 2012 року. Він розповів, що з КДБ були пов'язані всі без винятку архієреї, але в нього самого жодних звань не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram