ГоловнаСуспільствоОсвіта

В Україні вперше пройшов міжнародний іспит з основ медицини

Повторно скласти іспит можна тільки раз. Якщо спроба буде невдалою - відрахування.

В Україні вперше пройшов міжнародний іспит з основ медицини
Фото: facebook/Могилянка чекає на тебе

Сьогодні, 1 липня, значна частина студентів 3 курсу спеціальності «Медицина» вперше складає міжнародний іспит з основ медицини (IFOM), який увійшов до складу Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

«Якість медичної освіти вимагає прозорої і чесної оцінки, адже сьогоднішні студенти - майбутні лікарі, які будуть нести відповідальність за здоров'я і життя українського суспільства», - йдеться в повідомленні. Є багато побоювань щодо складання іспиту, оскільки він проходить вперше. З різних міст України надходять повідомлення, що складання іспиту намагаються саботувати різними способами.

Залежно від забезпечення комп'ютерами в кожному місті, українські студенти складають IFOM державною мовою у веб-форматі, іноземні - українською та англійською у веб-форматі або ж російською мовою в паперовому варіанті. Іспит містить 160 запитань і перевіряє рівень професійної компетентності з фундаментальних дисциплін, які студенти вивчають протягом перших трьох років навчання.

Формування порога «склав/не склав» відбудеться після аналізу результатів і відповідей студентів з урахуванням того, що іспит проходить вперше і навчальні програми можуть відрізнятися в різних світових і українських університетах.

Результати іспиту проаналізує професійна панель із залученням представників Міністерства охорони здоров'я України, МОН України, університетів і незалежних експертів. Забезпечення відповідних умов проведення атестації студентів - обов'язок ректорів університетів. Виявлення фактів саботажу іспитів з боку ВНЗ може стати причиною розірвання трудових контрактів з керівництвом таких закладів.

Усього протягом 1-3 липня іспит повинні скласти 12 877 студентів-медиків.

Якщо студенти не прийдуть на іспит або без поважних причин не візьмуть участь у тестуванні, вони отримують результат "0". Повторно скласти іспит можна тільки один раз у 2019 році - у серпні, за свій рахунок. Якщо повторна спроба буде невдалою - відрахування.

Нагадаємо, цей іспит вже намагалися саботувати студенти медфакультету Харківського університету ім. Каразіна.

В Окружному адміністративному суді Києва зареєстровано позов від харківського студента-медика - справа №640/11193/19. Предметом позову є визнання протиправними дій ДП "Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою за напрямами "Медицина" і "Фармація", позивач - Денис Іванченко.

Через це МОЗ запідозрило спробу саботажу, оскільки студенти цього медфакультету мають найнижчі результати тестувань серед усіх державних установ вищої медичної освіти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram