ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція викрила мережу фальшивих реабілітаційних центрів, де людей утримували в трудовому рабстві

Центри діяли в Маріуполі, Львівській та Івано-Франківській областях.

Поліція викрила мережу фальшивих реабілітаційних центрів, де людей утримували в трудовому рабстві
Полиция разоблачила сеть фальшивых реабилитационных центров
Фото: mvs.gov.ua

Поліція Донецької області викрила мережу фальшивих реабілітаційних центрів, в яких в трудовому рабстві утримували понад 100 осіб з наркотичною та алкогольною залежністю. Про це повідомляє прес-служба МВС.

Правоохоронці припинили діяльність трьох таких центрів - у Маріуполі, Львівській та Івано-Франківській областях.

"Зловмисники набирали "трудові бригади" за оголошеннями, обіцяючи безкоштовно позбавити від наркотичної та алкогольної залежності. Свої дії маскували під виглядом соціальних працівників. «Реабілітація» полягала в тяжкій праці: на будівництві, розвантаженні, земельних роботах. До тих, хто відмовлявся, застосовували заходи фізичного впливу", - повідомили в поліції.

У "пацієнтів" відбирали документи, телефони та особисті речі і тримали їх в заручниках. Умови проживання та харчування були мінімальними. Постраждалі постійно перебували під спостереженням.

Грошей за виснажливу роботу «полонені» не отримували, всі кошти йшли до «благодійної» організації і опинялися на особистому рахунку її керівника. З одного «реабілітаційного центру» він отримував до 4 тисяч гривень у день.

Під час масштабних слідчо-оперативних заходів поліцейські встановили 12 учасників організації на чолі з організатором, який виявився громадянином Росії.

За фактом порушено кримінальне провадження за ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Раніше повідомлялося, що з початку року в Україні зареєстровано 189 злочинів у сфері торгівлі людьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram