ГоловнаСуспільствоЖиття

У Харкові невідомі встановили адресні таблички з ім'ям Жукова на проспекті Григоренка

Люди, які міняли таблички, вели роботи вночі і не представлялися.

Сьогодні вночі в Харкові невідомі люди почали встановлювати таблички з іменем маршала Жукова на будинках на проспекті Григоренка. Про це повідомляє UA Харків.

Нові покажчики встановили на будинках уздовж проспекту №№ 17, 19, 21, 23, 31.

Фото: UA Харків

Як розповів місцевий житель Сергій Тимохін, його знайомий, житель одного з будинків на проспекті, побачив сходи за вікном і вирішив, що до його сусідів намагаються проникнути невідомі.

"Біля будинку, біля його вікна встановили сходи якісь люди, як йому здалося, полізли до сусідів. Оскільки він був один у кімнаті, незрозуміло, що відбувалося, люди спустилися і поїхали собі. Це була біла "Волга" зі сходами на багажнику. Подзвонив, вийшов з дому, подивився, що вікно в сусідів ціле, але побачив, що змінена табличка. Питання: чому це відбувається вночі? Сказали, що вночі цього робити не варто. По-перше, це турбує жителів. По-друге, я розумію, що є рішення, треба показати всі папери і зробити це вдень, щоб це було не як у злодіїв", - розповів Тимохін.

Фото: UA Харків

На місце викликали поліцію. Патрульні попросили робітників припинити роботи до завтра.

Люди, які змінювали таблички, так і не представилися. За їхніми словами, вони діють на підставі угоди.

Нагадаємо, 19 червня Харківська міська рада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту. 20 червня рішення офіційно оприлюднили. Того ж дня з позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який просить скасувати рішення міськради. Із заявою в поліцію після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк. Український інститут національної пам'яті, своєю чергою, звернувся в ГПУ.

Сучасний проспект Петра Григоренка виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували на вул. 60-річчя СРСР, у 1990 році рішенням виконкому - в просп. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області Ігоря Райніна на підставі закону про декомунізацію - в проспект Петра Григоренка.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення проспекту імені маршала Жукова. Мерія підтримала її на підставі того, що до забороненої символіки комуністичного режиму не належать назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram