ГоловнаСуспільствоВійна

Українські військові пройшли сертифікацію як підрозділ Сил швидкого реагування НАТО

Це перший випадок в історії, коли сертифікацію отримав підрозділ не з країн альянсу.

Українські військові пройшли сертифікацію як підрозділ Сил швидкого реагування НАТО
Фото: EPA/UPG

140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних Сил України пройшов сертифікацію як підрозділ SOF і має право залучатися до Сил швидкого реагування НАТО. Про це повідомляє Український мілітарний портал.

"Уперше в історії підрозділ з країни не Північноатлантичного альянсу пройшов сертифікацію як підрозділ SOF", - сказано в повідомленні.

Сили реагування НАТО складаються із Сухопутних військ, Військ спеціального призначення, Повітряних, морських сил, які приводять у готовність протягом 5 днів до проведення операцій евакуації або реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. У разі значного військового конфлікту ці сили повинні стримувати ворога до часу приходу основних сил до 30 днів. Рішення про застосування SOF приймає Північноатлантична рада.

Сухопутні сили SOF НАТО здатні здійснювати операції вимушеного силового входу. Морські сили виконують роль ударної групи з авіаносцем, сухопутної та амфібійної груп. Повітряні сили здатні здійснювати до 200 щоденних вильотів. В операціях можуть використовувати спеціальні підрозділи.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс продовжить допомагати Україні. За словами генсека НАТО, понад 40 млн євро виділять на кібербезпеку і медичну реабілітацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram