ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут нацпам'яті пригрозив Кернесу кримінальною відповідальністю за Жукова

За це можуть посадити на термін від 5 до 10 років із конфіскацією майна або без неї.

Інститут нацпам'яті пригрозив Кернесу кримінальною відповідальністю за Жукова
Проспект Григоренко в Харькове
Фото: wikipedia

Інститут національної пам'яті заявив, що повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова - це порушення закону, і пригрозив мерові Харкова Геннадію Кернесу кримінальною відповідальністю за це. Про це повідомляє прес-центр установи.

"Відповідно до частини другої статті 436-1 Кримінального кодексу України, дії з розповсюдження і публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без неї. Ми будемо звертатися в Генеральну прокуратуру, щоб вона провела перевірку зазначених обставин і порушила кримінальне провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу, і будемо ініціювати позов до адміністративного суду про скасування ухваленого рішення міськради", - посилається УІНП на свого юриста Сергія Рябенка.

Зазначають, що присвоєння імені Жукова будь-якому об'єкту топоніміки Харкова чи якогось іншого населеного пункту на території України суперечить чинному законодавству.

Також Інститут національної пам'яті нагадав, що Жуков займав керівні посади у вищих органах влади і управління СРСР, а також у комуністичній партії, а ч.6 ст.3 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних і святкових дат, назв і дат історичних подій" прямо забороняє найменування проспекту його іменем.

Нагадаємо, сьогодні міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова. За таке рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення проспекту імені маршала Жукова. Мер Харкова Геннадій Кернес назвав себе в цій ситуації арбітром і заявив, що за те, щоб повернути назву Жукова, зібрали понад 50 тис. підписів. Проти - 5056.

2 червня протестувальники проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник маршалу Жукову в Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram