ГоловнаСуспільствоЖиття

У Маріуполі провели військовий парад до річниці визволення від "ДНР"

П'ять років тому з міста вигнали російських окупантів.

У Маріуполі 15 червня провели військовий парад з нагоди п'ятої річниці визволення від окупантів "ДНР". Про це повідомив кореспондент LB.ua.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

"Військові в бойовій амуніції під оплески городян пройшли від Грецької площі до драматичного театру. Після церемонії нагородження захисників на площі відбулася виставка військової техніки", - розповів кореспондент.

У параді брали участь військові полку "Азов", Нацгвардійці з військової частини 3057, що базується в Маріуполі, представники Держприкордонслужби, Морської прикордонної служби та курсанти юридичного інституту.

"Цей день - це щось на зразок другого Дня міста, але більш сучасного. У вересні Маріуполь святкує звільнення від нацистських окупантів, а в червні від російських", - розповів житель Маріуполя і колишній боєць добровольчого батальйону.

На урочистостях були присутні, зокрема, заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куц, мер Маріуполя Вадим Бойченко, народний депутат Сергій Тарута, екс-командир полку "Азов" Андрій Білецький і командири підрозділів, які брали участь у параді.

Президент України Володимир Зеленський також відвідав святкові заходи і привітав Маріуполь з річницею визволення від "ДНР".

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Маріуполь - найбільше місто в підконтрольній уряду частині Донецької області.

На 12 червня 2014 року підтримувані Росією бойовики контролювали більшу частину Донецької області, включаючи Маріуполь. З середини квітня Маріупольську міськраду захопили банди сепаратистів, а після 9 травня, коли терористи по команді з Москви штурмували місцеве управління МВС, місто повністю перейшло під їхній контроль.

Уранці 13 червня Нацгвардія і добровольці "Азова" почали антитерористичну операцію в місті, під час якої було ліквідовано декілька бойовиків і затримано понад 20 осіб. Ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав.

Зі звільнення Маріуполя почалася наступальна операція по всьому Донбасу, яку було зупинено лише після втручання регулярної армії РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram