ГоловнаСуспільствоОсвіта

Реформа оплати праці вчителів обійдеться у 25 млрд гривень, - Гриневич

Кінцева мета Міносвіти - підняти зарплату до 4 мінімальних.

Реформа оплати праці вчителів обійдеться у 25 млрд гривень, - Гриневич
Фото: Владислав Мусиенко

Міністерство освіти і науки підготувало реформу оплати праці педагогів. Упровадження реформи вимагає від держави 25 млрд гривень у 2020 році, повідомляє прес-служба міністерства.

"Потрібно відходити від єдиної тарифної сітки, яка породжує величезну різницю в оплаті праці між молодими і досвідченими вчителями, між дошкільнятами, майстрами та вчителями. Суть реформи в тому, що ми не тільки в загальному підвищуємо зарплату, а й вирівнюємо ці величезні дисбаланси", - сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

"Коли молодий фахівець приходить у школу, він має мінімальну зарплату. Залишившись на кілька років, учитель іде. Тому ми і вирішили зробити цю зміну. Однак це нововведення може відбуватися тільки разом з новим бюджетом. Тому, на жаль, через дострокові вибори впровадження цього підвищення зарплат під загрозою", - сказала міністр.

За підрахунками міністерства, для початку реформи у 2020 році знадобиться 25 млрд грн, і ця сума буде поступово збільшуватися до 2023 року.

"Наша мета - вийти до 2023 року на рівень чотирьох прожиткових мінімумів мінімальної зарплати педагога. Тобто мова йде про всіх педагогів, які зараз оплачуються, починаючи з 9 тарифного розряду", - пояснила міністр.

Нагадаємо, під час виборчої кампанії на виборах президента України в команді Володимира Зеленського заявляли про підвищення зарплат вчителів до 4 тис. доларів. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявляла, що не може обіцяти підвищення зарплати для освітян у 2019 році, оскільки Україні доведеться виплачувати борги за запозиченнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram