ГоловнаСуспільствоЖиття

Нацбанк створить спецпідрозділ для захисту прав споживачів

Це дозволить врегулювати систему розкриття інформації про фінансові продукти та послуги.

Нацбанк створить спецпідрозділ для захисту прав споживачів
Яков Смолий
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Національний банк створить спецпідрозділ для захисту прав споживачів. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій на форумі фінансової інклюзії.

Голова наголосив, що захист прав споживачів - найважливіше питання в нинішній Україні. Саме тому НБУ візьме на себе відповідальність за цей сектор і працюватиме над створенням спеціального підрозділу, який займатиметься цими питаннями.

Це дозволить врегулювати систему розкриття інформації про фінансові продукти та послуги, оскільки інформаційна прозорість - основа довіри до фінансового сектору і запорука підвищення добробуту громадян.

Смолій зазначив, що ключовий принцип сьогоднішнього розвитку фінсектора - "нікого не залишити осторонь", оскільки фінансова інклюзія або фінансова доступність є пріоритетом.

"По всьому світу більш ніж третина людей досі не має доступу до фінансових сервісів. І наше завдання - скоротити частку українців у цій великій кількості", - зазначив голова НБУ. За його словами, доступ до якісних сервісів розширює можливості людей і бізнесу.

Також він сказав, що доступ до кредитів дає можливості для розвитку підприємництва, а доступ до страхування створює "подушку безпеки". Водночас для найменш захищених верств населення доступ до якісних фінансових сервісів означає безпечне сьогодення і соціальну мобільність у майбутньому.

Нагадаємо, на початку березня 2019 року Кабмін скасував книгу скарг і пропозицій. Її назвали застарілим інструментом. За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, ведення цієї книги за мінімальними підрахунками коштує бізнесу близько 45 млн гривень на рік.

Книгу скарг замінять більш сучасними методами комунікації, такими як колл-центри і засоби електронного зв'язку. Також залишається можливість подачі письмових звернень, які мають таку ж силу з точки зору закону, як і запис у книзі скарг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram