ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ викрила серед ув'язнених з ОРЛО агентів "ЛНР"

Бойовики Луганської області передали для відбування покарання в Україні понад 60 людей.

СБУ викрила серед ув'язнених з ОРЛО агентів "ЛНР"
Фото: chatri2513/Depositphotos

Оперативники Служби безпеки України виявили осіб, які прибули для відбування покарання в українських пенітенціарних установах і які були завербовані "ЛНР". Про це сьогодні повідомила прес-служба відомства.

"Під час здійснення перевірочних заходів щодо етапованих засуджених оперативники спецслужби виявили осіб, завербованих так званим "МДБ ЛНР", - сказано в повідомленні.

Умовою переміщення засуджених з ОРДЛО у виправні установи на території, контрольовані українською владою, є підписання зобов'язання про негласне співробітництво з "силовими структурами" бойовиків, зокрема згода на виконання злочинних завдань після звільнення з місць позбавлення волі. Ув'язнених зобов'язали збирати для "ЛНР" інформацію про місця дислокації, склад і маршрути пересування українських військових підрозділів.

"Щоб примусити ув'язнених до протиправної діяльності проросійські терористи вдаються до методів фізичного і психологічного тиску, створюють їм нестерпні умови утримання. Крім того, за свідченнями засуджених, особливо жорстокі знущання відчувають особи, які не є уродженцями Донецької та Луганської областей і відкрито заявляють про свою проукраїнську позицію. Навіть за використання української мови і виявлення в камерах побутових речей з державною символікою засуджені піддаються суворим покаранням. Нерідкі випадки відпрацювання силових прийомів придушення масової непокори на ув'язнених", - повідомили в спецслужбі.

Засуджені надали СБУ докладні показання про обставини їх вербування. Зараз тривають перевірочні заходи.

Нагадаємо, з початку року бойовики Луганської області передали на підконтрольну Україні територію понад 60 в'язнів, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram