ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун представила проект впровадження системи eHealth для громадського обговорення

"Кожен знає, куди пішли мільярди коштів платників податків".

Супрун представила проект впровадження системи eHealth для громадського обговорення
Ульяна Супрун
Фото: Владислав Мусиенко

Рівень комп'ютеризації медустанов, що надають первинну медичну допомогу, зріс з 3% до 97% менш ніж за рік. Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Фейсбуці, коментуючи розвиток системи eHealth.

"Зараз до електронної системи eHealth вже приєдналися 1966 медичних установ, 24,6 тисячі лікарів. Декларацію з сімейним лікарем у системі уклали 27,8 мільйона українців. Окрім цього, з системою працюють 1162 аптеки і майже 10 тис. фармацевтів", - написала Супрун.

"Кожен знає, куди пішли мільярди коштів платників податків на первинній ланці. Якби ще кілька років тому хтось сказав, що це буде працювати в Україні - багато хто подумав би, що це жарт. Електронне здоров'я, яке ще два роки тому здавалося в Україні мрією, вже працює сьогодні", - написала Супрун.

В.о. міністра зазначила, що мета реформи охорони здоров'я - щоб до кінця 2023 року всі рішення в системі охорони здоров'я приймалися на основі електронних даних. У зв'язку з цим МОЗ представило проект Концепції інформатизації охорони здоров'я і оголосило місяць громадського обговорення.

У системі кожен пацієнт отримає медичний ID - особистий номер, до якого будуть прикріплені всі дані пацієнта. Дані вносять у комп'ютер, у разі необхідності їх друкують, і пацієнт не "прив'язується" ні до адреси реєстрації, ні до лікаря, ні до поліклініки.

"Лікар не вноситиме дані з паперу в комп'ютер, а відразу писатиме їх там. Зараз кабінет пацієнта в розробці, і для зручності лікар може роздруковувати необхідні дані для пацієнта. У майбутньому кожен пацієнт матиме доступ до інформації зі смартфона або ноутбука. За необхідності інформацію можна буде роздрукувати", - уточнила Супрун.

Дані, які буде збирати система, дозволять аналізувати епідеміологічні тренди і покриття імунізацією. Електронна система також допоможе стежити за ефективністю медичних установ, а внесення закладами електронних даних у систему буде обов'язковою умовою отримання фінансування від НСЗУ.

Нагадаємо, навесні 2018 року в Україні стартувала медична реформа - медичні установи первинної ланки підписали договори з Національною службою здоров'я, щоб отримати можливість підписувати декларації з пацієнтами й отримувати державне фінансування залежно від кількості підписаних декларацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram