ГоловнаСуспільствоПодії

ДСНС: період повного розпаду хімікатів, що потрапили в Рось, - три доби

Небезпеки для питного водопостачання міст немає.

ДСНС: період повного розпаду хімікатів, що потрапили в Рось, - три доби
Фото: idbc

На цей момент немає небезпеки для питного водопостачання міст, які здійснюють водопостачання з річки Рось, куди потрапили хімікати.

Про це йдеться в доповідній записці Українського гідрометеорологічного інституту Держслужби з надзвичайних ситуацій Національної академії наук.

"Активні компоненти пестицидів, які потрапили в навколишню екосистему, належать до групи нестійких фосфоро- і сірковмісних органічних сполук з коротким періодом розкладання, який не перевищує трьох діб", - ідеться в повідомленні.

Крім того, наголошено, що міграційна здатність пестицидів, які потрапили в ґрунт і воду, була значно зменшена за рахунок розчинення і абсорбції.

"Гідрометеорологічні умови, які спостерігалися в басейні р. Рось напередодні, сприяли мінімізації негативного впливу пестицидів... Інтенсивні атмосферні опади призвели до значного підйому рівня води в річках, а також до зростання каламутності води. Процес розчинення за рахунок збільшення водного стоку і збільшення числа зважених часток також сприяли зменшенню негативного впливу пестицидів на водну екосистему", - сказано в повідомленні.

Проте в Білоцерківській РДА нагадали, що певний час усе ж не варто купатися в річці та ловити в ній рибу. Що стосується відновлення водопостачання - рішення прийме Білоцерківська міська рада.

Нагадаємо, у Вінницькій області потрапив у ДТП і загорівся мікроавтобус, що перевозив хімікати. Повідомляли, що сільськогосподарські пестициди і стимулятори росту потрапили зі ставка в Рось і могли досягти Білої Церкви та Умані.

На ранок 10 червня в Білій Церкві призупинили подачу води через систему водопостачання, населення забезпечують питною водою із бюветів і підвозять воду.

В Умані (Черкаська область, 84 тис. жителів) створено запас води на три доби, водопостачання здійснюється з резервних резервуарів.

Поліцейські патрулюють береги річки Рось.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram