ГоловнаСуспільствоВійна

У центрі столиці відкриють меморіал загиблим на Донбасі киянам

КМДА оголосила конкурс на найкращий ескіз комплексу.

У центрі столиці відкриють меморіал загиблим на Донбасі киянам
Фото: Макс Требухов

У центрі столиці в 2020 році відкриють меморіальний комплекс героям-киянам, які загинули на Донбасі.

Про це повідомив заступник голови КМДА В'ячеслав Непоп, повідомляє "Офіційний портал Києва".

Меморіал буде розташований біля Національної парламентської бібліотеки (Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого), на розі вулиці Михайла Грушевського та Петровської алеї в Печерському районі.

"Сотні киян віддали своє життя за збереження країни і її безпеку, і ми завжди будемо це пам'ятати. У місті встановлено меморіальні дошки, проте жодного пам'ятника ще не було, хоча в інших містах такі меморіали вже створені. Разом з матерями загиблих, представниками громадських організацій ми обговорили розташування такого комплексу. Важливо, щоб він був у центрі, щоб до меморіалу змогли прийти якомога більше людей. І таке місце було знайдено", - зазначив Непоп.

Зараз департамент містобудування та архітектури КМДА оголосив Всеукраїнський конкурс на визначення найкращого ескізного проекту меморіального комплексу. Реєстрація учасників відкрита до 15 червня, оголошення переможців відбудеться 22 серпня.

Замовником робіт визначено комунальне підприємство "Житлоінвестбуд-УКБ".

Нагадаємо, в Києві також планують відкрити меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні, який буде складатися з двох частин. На початку - з боку Майдану та Хрещатика - повинна з'явитися меморіальна стела, яка аркою буде врізатися в пагорб. Вона складатиметься зі 107 плит з іменами кожного з Небесної Сотні. Накладаючись одна на одну, вони створюватимуть суцільну стіну.

Міст над алеєю Героїв Небесної сотні стане умовною межею початку нового простору - паркової зони (зараз там дорога). По обидва боки алеї висадять 100 лип.

У кінці меморіального шляху буде сад, який стане місцем відпочинку між майбутнім музеєм Революції гідності і Жовтневим палацом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram