ГоловнаСуспільствоЖиття

З Грузії в Україну повернулися всі 10 дітей родини Сусляків

Малюків супроводжував уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

З Грузії в Україну повернулися всі 10 дітей родини Сусляків
Фото: president.gov.ua

В Україну з Грузії на президентському літаку прилетіли всі 10 дітей родини Сусляків, які після арешту їхньої матері Юлії перебували в прийомних сім'ях.

Про це повідомляють на сайті президента.

Борт із ними прибув у ніч на 7 червня. Малюків супроводжував уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

За його словами, діти довго їздили по території Грузії і Росії і потребують реабілітації.

"Потрібно з'ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони попросили про притулок, їх попросили виїхати", - зазначив уповноважений президента.

Фото: president.gov.ua

Кулеба також повідомив, що однією з основних перешкод для повернення дітей в Україну була підозра, що їхні батьки мають намір їх продати. Зокрема, правоохоронців насторожило те, що семеро з десяти дітей були народжені сурогатними матерями протягом одного року.

"Це треба перевірити на території України - яким чином усе відбувалося, на які кошти і так далі. Треба багато чого з'ясувати і на території України, і на території Грузії. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні в грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи про поховання цієї дитини", - сказав він.

Кулеба також зазначив, що в Грузії не очікували такого швидкого візиту делегації України.

"Генеральна прокуратура Грузії була здивована тим, що вона несподівано постала перед фактом, що дітей треба повернути в Україну. Але слід віддати належне - вони витратили лише добу, щоб прийняти рішення. Нам відразу дали можливість поспілкуватися з дітьми, і ми почали готуватися до від'їзду, налагоджувати контакти. Я зустрічався з офісом омбудсмена, з представниками міністерства соціальної політики і охорони здоров'я", - додав він.

Кулеба також зазначив, що діти повинні проживати з бабусями в одній родині, щоб вони не почувалися розділеними.

"Наше завдання - об'єднати їх і надавати реабілітацію. Тому що діти у важкому психічному стані, а їх фізичний стан треба перевіряти", - підкреслив уповноважений президента.

Питання поселення дітей вирішуватимуть органи опіки відразу після їх повернення додому. У Хмельницьку область вони їдуть сьогодні вранці.

Нагадаємо, 26 квітня правоохоронці Грузії затримали українку, яка разом з 10 дітьми потрапила на грузинську територію з Росії. Вона прямувала на окуповану Росією територію Абхазії.

Протягом розслідування поліція встановила, що жінка поводилася з дітьми агресивно, утримувала їх у неналежних умовах. За фактом зневаги до неповнолітніх видано ордер, що дозволяє помістити дітей в безпечні умови.

Президент Володимир Зеленський доручив Держуправлінню справами надати літак, щоб доправити дітей в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram