ГоловнаСуспільствоВійна

У Зеленського пояснили слова Кучми про вогонь у відповідь і зняття блокади Донбасу

"Фраза, яка розійшлася у ЗМІ, вирвана з контексту".

У Зеленського пояснили слова Кучми про вогонь у відповідь і зняття блокади Донбасу
Фото: president.gov.ua

Стале і тривале припинення вогню на Донбасі - це ключове питання для повернення до миру. Вчорашня зустріч у Мінську дала стриманий оптимізм для подальшого врегулювання військового конфлікту.

Про це у Фейсбуці заявила прес-секретар Зеленського Юлія Мендель.

"Життя українських військових є абсолютною і беззастережною цінністю. Президент хоче миру. Стале і тривале припинення вогню на Донбасі - це ключове питання для повернення до миру. Вчорашня зустріч у Мінську дала стриманий оптимізм для подальшого врегулювання військового конфлікту. Однак у новинах з'явилося багато інтерпретацій переговорів. Ми повинні внести роз'яснення", - написала вона.

Так, за словами Мендель, представник України в ТКГ Леонід Данилович Кучма ніколи не говорив, що українським військовим не можна відкривати вогонь.

"Фраза, яка розійшлася в ЗМІ - вирвана з контексту. Йшлося про те, що це взаємне зобов'язання. У всіх Мінських угодах прописано припинення вогню. Українська сторона повинна це зробити зі свого боку, але й російська обов'язково повинна зупинити вогонь. І заклик припинити вогонь, а не стріляти, стосувався насамперед протилежного боку. Це дорога з двостороннім рухом", - пояснила прес-секретар.

Вона зазначила, що протягом бойових дій на Донбасі українських військових постійно провокувала інша сторона. Бойовики встановлювали гранатомети в дитсадках, школах, на дахах житлових будинків.

"Тому треба розробити механізми розведення сил. Ми закликаємо всіх учасників ТКГ активізувати роботу. Зустрічі в Мінську надзвичайно важливі, але в проміжку повинна відбуватися щоденна робота. Підгрупа з безпеки ТКГ повинна підготувати документи, які дозволять почати розведення сил. Після розведення сил ми зможемо почати відновлення моста в Станиці Луганській", - наголошено в повідомленні.

Говорячи про блокаду, Мендель зазначила, що обмеження "крок за кроком" можуть бути зняті тільки після поступового повернення в українське правове поле.

"Кучма зазначив, що якщо таке бажання справді є, то в разі вирішення питання скасування рублевої зони, скасування незаконних рішень про псевдонаціоналізацію ми готові відновлювати питання економічної реінтеграції на умовах повернення в українське правове поле, згідно з Мінськими домовленостями", - зазначила Мендель.

Нагадаємо, Леонід Кучма вийшов з переговорного процесу в Мінську в жовтні 2018 року. 3 червня президент Зеленський знову призначив Кучму вести переговори з Росією з питань звільнення Донбасу та Криму.

5 червня на зустрічі ТКГ у Мінську сторони домовилися розробити механізм покрокового припинення вогню на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram