ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ затримала офіцера запасу ЗСУ, завербованого ФСБ на зустрічі випускників у Росії

Він збирав і передавав дані про українських військових на Донбасі.

СБУ затримала офіцера запасу ЗСУ, завербованого ФСБ на зустрічі випускників у Росії
​СБУ задержала офицера запаса ВСУ, завербованного ФСБ
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки викрила протиправну діяльність офіцера запасу Збройних Сил України, завербованого в Росії 2017 року кадровим співробітником ФСБ на зустрічі випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища протиповітряної оборони ім. Ю. Андропова.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Контррозвідка СБУ встановила, що агент намагався вербувати співробітників спецслужби, а також готував фізичну ліквідацію українських офіцерів. Він також збирав і передавав інформацію про переміщення військової техніки і дислокацію задіяних у проведенні операції Об'єднаних сил у Донецькій області підрозділів ЗСУ.

Агент був пов'язаний з представником так званої "МДБ ДНР" - громадянином України В'ячеславом Левченком, 1961 року народження.

За інформацією СБУ, у 1980-х роках Левченко проходив строкову службу в лавах прикордонних військ КДБ СРСР, займав різні посади в органах МВС України та Управління державної пенітенціарної служби в Дніпропетровській області. 2014 року його затримали за підозрою в скоєнні злочину за ч. 1 ст. 258-3 КК України й обміняли на полонених військовослужбовців ЗСУ.

"Оперативники спецслужби затримали завербованого агента в Маріуполі під час отримання матеріалів з обмеженим доступом про окремі аспекти оперативно-службової діяльності СБУ. Протягом обшуку за місцем проживання агента виявлено та вилучено велику кількість мобільних терміналів, сім-карток, магнітних носіїв інформації, а також кілька комп'ютерів, які використовувалися для обробки, зберігання та передачі отриманих розвідувальних відомостей", - йдеться в повідомленні.

Офіцеру запасу оголошено підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України. Його заарештовано на 2 місяці. Розслідування триває.

Нагадаємо, в лютому в Естонії за шпигунство на користь Росії засудили колишнього офіцера Збройних сил країни і його батька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram