ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні зафіксовано 30 випадків нападів на журналістів у 2019

Спілка журналістів зафіксувала 7 нападів на працівників ЗМІ в травні.

В Україні зафіксовано 30 випадків нападів на журналістів у 2019
Фото: Макс Левин

З початку 2019 року в Україні зафіксовано 30 випадків застосування сили до журналістів. Про це свідчать дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів", який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Сім випадків застосування сили проти працівників медіа зафіксували тільки протягом травня, один журналіст уже місяць перебуває в комі, повідомляють у НСЖУ.

"У травні відразу два напади на співробітників медіа відбулися в Одесі, а також по одному в Києві, Черкасах, Дніпрі, Херсоні та на Волині", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, 2 травня на журналістку інтернет-видання Odessa.online Олену Соломону напали на Куликовому полі, де відбувалися масові акції з нагоди п'ятої річниці трагедії 2014 року.

7 травня журналістку з Одеси Світлану Підпалу облили нечистотами, коли вона вела зйомку в Літньому театрі.

Вранці 4 травня в Черкасах невідомий напав на журналіста Вадима Комарова. Через побиття журналіст потрапив до лікарні з черепно-мозковою травмою. Він уже місяць перебуває в комі.

На Волині 8 травня на журналісток телеканалу "Аверс" Наталію Поліщук, Марічку Петручик, В'ячеславу Морошку напали співробітники митниці. Представниць медіа побили, а знімальну техніку знищили.

У Дніпрі 9 травня під час мітингу журналіста і оператора "34 каналу" невідомі облили фарбою.

15 травня після засідання Кабміну на журналіста телеканалу "1+1" Володимира Тимофійчука накинувся головний спеціаліст секретаріату Кабміну. Чиновник влаштував бійку і хапав журналіста за одяг і руки, чим зірвав зйомку.

У Херсоні 16 травня депутат Херсонської облради перекрив журналісту видання "Новий день" Олегу Батурину дорогу, хапав його за руки і погрожував покалічити.

Як повідомляли, Україна посіла 102 місце в рейтингу свободи слова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram