ГоловнаСуспільствоПодії

Правоохоронці викрили рейдерське захоплення з вимаганням 10 млн грн

Двох учасників рейдерської схеми затримали під час отримання 415 тис. доларів.

Правоохоронці викрили рейдерське захоплення з вимаганням 10 млн грн
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники СБУ і ДБР викрили угруповання, яке організувало рейдерське захоплення майна і майнових прав власника гранітних кар'єрів у Житомирській і Полтавській областях на суму майже 230 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

На початку червня 2019 року правоохоронці затримали двох учасників рейдерської схеми під час отримання 390 тис. доларів за повернення бізнесу і 25 тис. доларів США за "вирішення питань" з працівниками Держгеонадра. Пізніше затримали ще двох співучасників кримінальної угоди.

Фото: ssu.gov.ua

Для організації рейдерського захоплення було залучено чиновника Державної служби геології та надр України, а також інших посадових осіб з контролюючих і правоохоронних органів.

Фото: ssu.gov.ua

З грудня 2018-го до червня 2019 року для захоплення підприємства було здійснено свідомо необґрунтовані угоди: реєстраційні дії внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб із використанням підроблених документів, зокрема печаток і штампів підприємства. Під час повернення одного з кар'єрів від власника бізнесу зловмисники вимагали 10 мільйонів гривень.

Фото: ssu.gov.ua

Під час слідства встановлено, що службовці Державної служби геології та надр України через перевірки в сфері надрокористування тиснули на представників підприємства для того, щоб вони не чинили опір рейдерському захопленню.

Фото: ssu.gov.ua

Усього було десять обшуків у Києві та двох областях України, зокрема в голови Державної служби геології та надр України, в Центральному міжрегіональному відділі департаменту державного геологічного контролю державної служби геології та надр України і в одному з банків, де рейдери отримали гроші.

Фото: ssu.gov.ua

У справі було відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (вимагання), ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України.

У справі задокументовано, що фігуранти протиправно заволоділи приватним майном, вимагали від підприємця 390 тис. доларів США за повернення власності, погрожуючи передати її третім особам. Вони також вимагали 30 тис. доларів США за відновлення ліцензії на видобуток надр та оформлення акта перевірки кар'єра представниками Державної служби геології та надр України без виявлених порушень.

"Спільною роботою ДБР і СБУ довели, що можна захистити підприємців, встановити справедливість і притягнути винуватих до відповідальності, навіть якщо злочинці протягнули свій вплив на правоохоронні та державні органи. ДБР - союзник для всіх, хто захищає підприємців і закон", - зазначив директор ДБР Роман Труба.

До розслідування цієї справи було залучено понад 70 співробітників.

Нагадаємо, 15 травня депутату Київської облради Віталію Карлюку висунули підозру в рейдерському захопленні агрофірми загиблого бійця АТО Марка Паславського (позивний "Франко", воював у складі добровольчого батальйону "Донбас").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram