ГоловнаСуспільствоЖиття

ПАРЄ ухвалила проект резолюції, що веде до повернення делегації РФ

Протягом трьох наступних тижнів українська сторона буде переконувати Асамблею не ухвалювати цю резолюцію.

ПАРЄ ухвалила проект резолюції, що веде до повернення делегації РФ
Фото: unian.net

Сьогодні, 3 червня, регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив резолюцію, яка може ускладнити накладення санкцій на російську делегацію і забезпечити її повернення в ПАРЄ. Про це повідомив глава делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв у фейсбуці.

"Голосування 24 червня на сесії Асамблеї. Це найгірший варіант, який ускладнює процедуру санкцій, але повністю її не ліквідує, як того вимагали росіяни", - зазначив Ар'єв.

Навіть якщо за резолюцію проголосують, можливість вводити санкції буде, проте в обмеженому варіанті.

Він також додав, що протягом трьох наступних тижнів українська сторона буде працювати над тим, щоб переконати Асамблею не приймати цю резолюцію, адже це зумовить повернення російської делегації до роботи в асамблеї.

"Ми були проти, але багато хто з тих, хто голосував за резолюцію, говорив, що, може, росіяни приймуть запропонований компроміс, тому що "треба їх нарешті почати критикувати у вічі, адже вони не змінюються". Наївна позиція, м'яко кажучи", - наголосив Ар'єв.

Він також зазначив, що відверто проросійські члени аргументували необхідність резолюції тим, що 140 мільйонам росіян потрібно зберегти доступ до Європейського суду з прав людини. Ар'єва цей аргумент обурив, бо за цей доступ українці платять і свободою, і своїм життям.

Нагадаємо, на квітневій сесії у 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів за анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї і вимагає відновлення її прав у повному обсязі.

У червні 2017 року Росія відмовилася платити членські внески в Раду Європи до відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ. З січня 2018 року триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.

У травні 2019 року міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна може вийти з Мінських угод, якщо Рада Європи зніме санкції з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram