ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

На заощаджені державні кошти МОЗ закупить ліки від рідкісних захворювань

МОЗ спільно з Київською школою економіки розробило спеціальну методику визначення потреб у ліках.

На заощаджені державні кошти МОЗ закупить ліки від рідкісних захворювань
Фото: 2day.kh.ua

Міністерство охорони здоров'я повідомило закупівельну організацію ПРООН, що додатково придбає препарати для рідкісних хвороб, оскільки міністерство заощадило гроші завдяки закупівлям через міжнародні організації.

Про це інформує прес-центр Кабміну.

Експерти і фахівці Постійної робочої групи МОЗ з питань профільного супроводу закупівель проаналізували залишки, середньомісячне споживання ліків і медвиробів і прийняли рішення про додаткову закупівлю препаратів на суму зекономлених коштів.

Зокрема, на ці кошти вирішили закупити додаткові обсяги таких препаратів: Силденафіл і Бозентан (для лікування ЛАГ), Самотропін (для лікування нанізму), Іміглюцераза (для лікування хвороби Гоше) і засоби для відкритих ран (БЕ).

Крім того, МОЗ уже підписало договір з організацією ПРООН на закупівлю ліків для напрямку первинних імунодефіцитів (ПІД) для дітей і для дорослих.

Також зазначається, що МОЗ спільно з Київською школою економіки розробило спеціальну методику визначення потреб ліків, щоб кожен пацієнт міг отримати препарати, закуплені за кошти державного бюджету.

Розрахунки за оновленими методиками ґрунтуються на фактичному формуванні реєстрів пацієнтів (окрім персональних даних) із зазначенням їхнього типу хвороби, ваги, віку тощо. Тобто запит на ліки формується під кожного окремого пацієнта.

Такий спосіб збору потреб уже довів свою ефективність, хоча на реалізацію цієї методики знадобилося більше часу. Система не дозволяє вносити недостовірні дані, це означає, що значно зменшуються ризики штучного завищення потреби в ліках.

Починаючи з цього року, кошти йтимуть на максимально можливе за чинних обсягів фінансування забезпечення потреби конкретного пацієнта.

Зазначають, що завдяки ефективним закупівлям і оновленому плануванню МОЗ зекономило понад 1,7 мільярда гривень.

Уперше в бюджеті на 2019-й було виділено кошти для дорослих з ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА) і первинними імунодефіцитами (ПІД). Раніше пацієнти з цими діагнозами забезпечувалися лікуванням тільки до 18 років.

Нагадаємо, "Феофанію" й інші медичні заклади в підпорядкуванні Державного управління справами і Нацакадемії медичних наук можуть вивести з-під медреформи. Відповідний законопроект №10231 підтримав урядовий комітет з економічних питань.

МОЗ не згодне з таким рішенням, воно наполягає, що відомчі медичні заклади, в тому числі депутатська лікарня "Феофанія", повинні перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram