ГоловнаСуспільствоОсвіта

Відсьогодні набула чинності нова редакція українського правопису

Опубліковано фінальний текст нової редакції "Українського правопису".

Відсьогодні набула чинності нова редакція українського правопису
Фото: litopys.org.ua

Відсьогодні нова редакція українського правопису набула чинності, тепер Міністерство освіти рекомендує використовувати норми, прописані в цій редакції.

На сайті відомства вже опубліковано повну версію нової редакції українського правопису, яка складається з 282 сторінок. Усі нові норми та правила рекомендуються до застосування у всіх сферах суспільного життя.

Новий проект українського правопису розробляла ще з 2015 року Національна комісія з питань правопису, до складу якої увійшли фахівці мовознавчих установ Національної академії наук України і представники ВНЗ з різних регіонів України.

Серед змін:

  • написання разом слів з першим іншомовним компонентом (напр.: архі, гіпер-, міні-, віце-, екс-);
  • роздільне написання частки "пів" від імені іменником (напр.: пів години, пів яблука, пів Європи);
  • написання російських прізвищ, які закінчуються на -ой через -ий (напр.: Донской на Донський, виняток Толстой);
  • тепер допускається варіативність у написанні слів іноземного походження. Зокрема, використання букв "г" и "ґ", буквосполучень "ау" і "ав", буквосполучення "th" у словах грецького походження можна передавати буквою "т" замість "ф" (напр.: кафедра - катедра);
  • передбачається використання в деяких словах української літери "и" на початку і в кінці слів замість "і" (укр.) (напр.: ірод - ирод, радості - радости).

"Сучасна редакція Українського правопису повертає до життя деякі особливості правопису 1928 року, які є частиною української орфографічної традиції і поновлення яких має сучасне наукове підґрунтя", - наголошено в передмові до документа.

Водночас, коли комісія розробляла нову редакцію правопису, вона керувалася розумінням того, що і мовна практика української другої половини ХХ ст. -початку XXI століття вже стала частиною української орфографічної традиції.

На цей момент у міністерстві ще розробляють план, де буде передбачено терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.

Нагадаємо, 22 травня Кабмін затвердив постанову № 437 "Питання українського правопису", якою схвалено нову редакцію українського правопису. Міністерство освіти і науки України винесло проект нової редакції українського правопису на громадське обговорення в 2018 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram