ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна стала предметом торгу у взаєминах між церквами, - Кирило Говорун

За допомогою України церкви намагаються вирішити свої проблеми.

Україна стала предметом торгу у взаєминах між церквами, - Кирило Говорун
Фото: Макс Требухов

Українське питання стало найважливішим фактором міжправославних відносин. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив відомий богослов, учений, професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі архімандрит Кирило Говорун.

"А вони (міжправославні відносини, - ред.) складні, в них домінує не солідарність, а протистояння або співіснування у власних інтересах помісних церков. І в складну тканину, в якій поєднані нитки різних інтересів помісних церков, увійшла Україна, радикально змінивши тканину відносин. Тепер церкви вибудовують відносини один з одним і з Константинопольським патріархатом, беручи до уваги Україну", - зазначив архімандрит.

Також, за його словами, Україна стала предметом торгу у взаєминах між церквами.

"Наприклад, Вселенський патріарх перебуває з візитом у Греції, де зустрічається з архієпископом Афінським, з яким у нього дуже складні відносини. Є ціла низка питань, проблем у відносинах між двома церквами, і вони намагаються вирішувати ці проблеми, беручи до уваги, зокрема, і Україну. Я зараз сильно спрощую, але можна припустити, що архієпископ Афінський заявить про визнання української церкви вже в цьому році, але зробить це не тому, що так любить українську церкву або переживає за те, що відбувається тут, а тому що хоче вирішити якісь свої питання в двосторонніх відносинах з Константинополем", - заявив Кирило Говорун.

Детальніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Кирило Говорун: «Миряни більше не згодні грати роль пасивних споживачів Божого слова»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram