ГоловнаСуспільствоЖиття

Мамо, я хочу собаку

Навіщо в Україні школярів почали вчити гармонійному поводженню з чотирилапими.

Мамо, я хочу собаку

«Той, хто каже, що щастя не можна придбати, ніколи не купував цуценя». Це одна з найпопулярніших в інтернеті цитат про собак. Справді, домашній улюбленець — це найпростіший рецепт щастя і для людини, яка мешкає сама, і для великої родини.

Хтось купує цуценя із усіма документами в офіційного заводчика. Інші беруть у притулках, де теж нерідко трапляються породисті тварини. Хтось відгукується у соцмережах на оголошення волонтерів, які рятують чотирилапих з вулиць. Об'єднує щасливих власників передусім дві речі: любов до собак і нова стаття у сімейному бюджеті.

Скільки коштує песик?

Миски для їжі і води, якісний корм на щодень, нашийник, повідець, постіль, щітка, спеціальний шампунь, совок або одноразові пакети для прибирання, регулярні профілактичні щеплення, жетон та мікрочіп, кілька іграшок – це обов’язковий мінімум на одного собаку. А правильне харчування стане постійною статтею витрат. Середнього розміру тварина з’їдає щонайменше одну порцію щодня. Врахуйте, що дорослий чотирилапий любить поїсти двічі. А цуценят потрібно годувати частіше. Кожен відповідальний власник знає: саме належний догляд є запорукою здорового і щасливого життя собаки. Навіть приблизний підрахунок дозволить зрозуміти, чи справді ви готові заводити песика.

Цю вправу знає кожен львівський старшокласник. Третій рік поспіль упродовж травня у всіх львівських школах на уроках біології семикласники займаються за інноваційним курсом гуманної освіти «Маленький принц. Львів, що любить тварин». Діти вчаться відповідальності і гармонійного спілкування з чотирилапими, краще розуміють їхні емоції і потреби. У цьому допомагають спеціально розроблені зошити і посібники.

Чотири інтерактивні заняття в класі і одне виїзне на підприємстві, що займається відловом, стерилізацією, вакцинацією і прилаштуванням тварин – такою є структура курсу. Діти усвідомлюють: тварина — не іграшка, а заводити і утримувати улюбленця потрібно відповідально. Особливістю уроків є підхід до викладання — завдяки інтерактивному формату і цікавим вправам учням набагато цікавіше, ніж зазвичай.

Відповідаємо за тих, кого приручили

Курс «Маленький принц. Львів, що любить тварин» існує за підтримки бренду преміум-харчування КЛУБ 4 ЛАПИ. Проект інтегровано у загальну шкільну програму. Зупинятися на львівських школах ініціатори не планують.

«Ми готові впроваджувати курс і в інших містах. За сприяння місцевих управлінь освіти це питання часу. Досвід Львова підтверджує, — говорить бренд-менеджер торгової марки КЛУБ 4 ЛАПИ Юрій Ковалюк. — Ми проводимо спеціальні тренінги для вчителів біології та конкурси серед учнів, щороку друкуємо 7000 зошитів та виготовляємо спеціальні сувеніри. Мета проста, але дуже важлива — підвищувати культуру поводження з чотирилапими в Україні».

У 2016-му пілотний проект було впроваджено у 16 школах Львова. Згодом навчання пройшли 230 вчителів біології. Від 2017-го курс успішно інтегрували у навчальну програму для учнів сьомих класів усіх шкіл міста. Від 2020 року заплановано старт проекту за межами Львова. Тривають переговори з освітніми департаментами інших міст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram