ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ "відправив у відставку" електрофорез, парафінотерапію і глиняні ванни

І ввело нові посади медичного реабілітолога, фізичного терапевта, ерготерапевта і їх асистентів.

МОЗ "відправив у відставку" електрофорез, парафінотерапію і глиняні ванни
Фото: physiatrics

Міністерство охорони здоров'я вводить нові посади "лікаря фізичної та медичної реабілітації", "фізичного терапевта", "ерготерапевта", "асистента фізичного терапевта" і "асистента ерготерапевта". У зв'язку з цим у минулому залишаться методи реабілітації, які не мають доведеної ефективності: електрофорез, парафінотерапія, компреси або ванни з глиною.

Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

"В Україні з'являться лікарі фізичної та медичної реабілітації, фізичні та ерготерапевти. Вони не будуть "лікувати" ваннами з глиною, парафіном або струмом, а командно відновлюватимуть функціональні можливості людини", - сказано в повідомленні.

Робота нових фахівців в першу чергу буде спрямована не на саме захворювання або травму пацієнта, а на роботу з усунення обмежень діяльності через це захворювання або травми.

За допомогою комплексу фізичних вправ і інших доказових методів фахівці забезпечать активну фізичну реабілітацію для поліпшення діяльності опорно-рухового апарату й організму загалом, рівноваги, координації, збільшення сили, витривалості м'язів і вдосконалення спритності рухів, відновлення або компенсації порушених або відсутніх функцій.

Відповідні зміни до наказу від 28 жовтня 2002 року № 385 "Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, посад фахівців у галузі охорони здоров'я і посад фахівців у галузі охорони здоров'я в закладах охорони здоров'я" зареєстровані в Міністерстві юстиції України.

Ці зміни дозволять сформувати мультидисциплінарні реабілітаційні команди і продовжити впровадження доказової реабілітації в Україні.

Нагадаємо, 22 травня 2019 року Кабмін затвердив концепцію розвитку екстреної медичної допомоги і спрямував кошти на пілотний проект у шести регіонах, а також затвердив закупівлю сучасних диспетчерських служб по всій країні.

Повністю ця концепція розвитку повинна втілитися через 5 років. Перший етап змін почнеться вже в цьому році в шести пілотних регіонах - у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях і Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram