ГоловнаСуспільствоПодії

В Одеській колонії №51 почався бунт, є постраждалі (оновлено)

Інформація про втечу ув'язнених не підтвердилася.

Фото: dumskaya.net

В Одесі спалахнули заворушення в Південній виправній колонії загального режиму №51, що на Люстдорфській дорозі. Будівля пенітенціарної установи горить, передає "Думская".

Оновлення 13:40. Омбудсмен Людмила Денісова відрядила в Одесу свого представника для з'ясування всіх обставин бунту.

"Попередньо причиною бунту встановлені обшуки, які проводили в засуджених. Заручниками бунтарів стали три медпрацівники і три охоронці, які перебували в локальних зонах колонії. Їх уже звільнено", - написала Денісова на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Зараз ситуація під контролем поліції, засуджені розійшлися в локальні сектори. За словами мого представника, порушення прав ув'язнених під час придушення бунту з боку правоохоронців не було, ніхто суттєво не постраждав. З колонії вивезли п'ятьох порушників режиму", - написала Денісова.

Оновлення. Інформація про втечу арештантів не підтвердилася, поранено 4 співробітників колонії.

Прес-служба Одеського обласного управління поліція спростувала інформацію про втечу ув'язнених. Повідомляють, що на території забарикадувалися близько 30 ув'язнених, які просять їх не бити, з ними ведуть переговори.

Під час заворушень постраждали четверо співробітників, загиблих немає.

"Для стабілізації ситуації, яка сьогодні склалася на території установи виконання покарань в Одесі, створено штаб у складі представників різних силових структур. У цей час ситуацію повністю контролюють правоохоронні органи.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості внесені за статтею 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) Кримінального кодексу. Після локалізації пожежі, що виникла в результаті загоряння автомобіля, почне роботу слідчо-оперативна група поліції.

За даними православного священика Дмитра Краснобаєва, бунт виник через нестачу їжі та її погану якість.

"Коли 100% арештантів прийшли до їдальні, з'ясувалося, що на всіх їжі просто немає. За нормами на одного ув'язненого належить 100 г м'яса (яловичина або свинина 1 сорту), риби 100 г, картоплі 550 г, хліб 500 г, молоко 100 мл, 250 г овочів і т.д. Ув'язнені натомість бачать курячі шиї і спинки, гнилу картоплю, а хліб, який печеться в колонії, виготовляють із перемелених протермінованих макаронів. Через передавальний заборонили передавати варені овочі, солоне сало і взагалі будь-які продукти, на яких немає фабричного маркування", - написав Краснобаєв на своїй сторінці в Фейсбуці.

Він уточнив, що окремим арештантам дозволені передачі. Крім того, під час перевірки санчастини виявляється, що все необхідне є, але ув'язненим, які туди звертаються, в допомозі відмовляють.

"Скарги, написані в прокуратуру, не були зареєстровані (декілька днів тому представники прокуратури приїжджали в колонію, і арештанти пачками написали скарги, але жодну з них не зареєстрували). Ще багато інших порушень, які потрапляють також і під кримінальні статті", - написав Краснобаєв.

На 11:00 очевидці повідомили про масову втечу - близько 15 осіб з числа ув'язнених покинули територію колонії і зникли в приватному секторі.

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

На місце події прибули пожежники, "швидка" і спецназ.

За даними видання, ув'язнені підняли бунт через погані умови утримання, вони забарикадувалися всередині. До установи стягнули додаткові сили поліції і Нацгвардії.

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Фото: dumskaya.net

Також повідомляють, що спецназ затримав декількох людей, але не втікачів, а "співчуваючих", які прийшли до колонії "підтримати" ув'язнених.

Є неперевірена інформація про загибель одного або декількох ув'язнених і взяття заручників.

Інформацію про бунт підтвердили в Міністерстві юстиції, крім того, про це написав колишній начальник Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

"Бунт. Масова непокора і безлад в Одеській колонії 51. Працівників вигнали із зони. Пожежа. Конфлікт тривав 5 днів і не вирішений. Сьогодні перейшов у гарячу стадію", - написав Старенький на своїй сторінці в Фейсбуці.

За його даними, в колонії побили співробітників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram