ГоловнаСуспільствоЖиття

Три законопроекти пропонують заборонити пластикові пакети в Україні

Однак вони мають недоліки.

Три законопроекти пропонують заборонити пластикові пакети в Україні
Фото: EPA/UPG

На цей момент у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти (№95079507-19507-2), які пропонують обмежити використання пластикових пакетів в Україні. Про це повідомила прес-служба Європейської бізнес асоціації.

Вона зазначила, що бізнес підтримує необхідність боротьби з пластиком для захисту навколишнього середовища і зменшення кількості небезпечних відходів з поліетилену. Однак експерти відзначили деякі недоліки в зазначених законопроектах.

По-перше, проектами пропонується заборона реалізації пакетів у ритейлі, тобто в торгових мережах, а не на стихійних точках продажів.

"Стихійні ринки, інтернет, пересувні точки продажу не підпадуть під заборону, оскільки контроль там не проводиться", - сказано в повідомленні.

Також незрозумілим є застосування заборони на реалізацію пакетів для ритейлу, не охоплюючи сферу надання послуг, перевезень і т. д., що загалом є дискримінаційним.

По-друге, розробка окремого законопроекту про заборону використання пакетів, не враховуючи використання пластикових пляшок, коробок, упаковок з інших матеріалів - навряд чи може сприяти максимальним результатам щодо зниження забруднення навколишнього середовища.

Експерти вважають, що потрібен комплексний підхід. В одному з цих законопроектів чітко не визначено, чи буде стосуватися заборона продукції з поліетилену, пластику, наприклад, ватних паличок, кришок до кави, пластикових тарілок, трубочок і т.д.

По-третє, надзвичайно важлива інформаційна підтримка таких змін з боку держави.

"Споживачі повинні розуміти, що відсутність звичного для них і відносно недорогої упаковки у вигляді PE-RT і наявність натомість більш дорогих, але еко-дружніх альтернатив, є вимогою сьогоднішнього дня в контексті сталого розвитку суспільства і відповідальності перед майбутніми поколіннями", - відзначили в асоціації.

Нагадаємо, 27 березня Європарламент схвалив законопроект, спрямований на скорочення сміття з пластику.

Таким чином, з 2021 року в країнах Євросоюзу буде заборонено використання одноразових виробів - зокрема, пластикового посуду, ватяних косметичних паличок, соломинок для пиття, які можуть виготовлятися з інших матеріалів. З 2024 року пластикові пляшки будуть продавати тільки з прикріпленими до них кришками.

Використання виробів із пластику, у яких поки що немає екологічної альтернативи, наприклад, пластикових стаканів та упаковок для продуктів харчування, має бути обмежена. Згідно із законопроектом, країни ЄС повинні самостійно вжити заходів щодо обмеження цього виду пластику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram