ГоловнаСуспільствоЖиття

В містах України та світу відбулася акція "Хто замовив Катю Гандзюк"

У Києві на акції виступив батько загиблої - Віктор Гандзюк.

У Києві та кількох десятках міст України та світу відбулася мирна акція "Хто замовив Катю Гандзюк". Про це повідомив кореспондент LB.ua.

"Акція в столиці почалася з хвилини мовчання. На ній виступив батько Катерини - Віктор Гандзюк. Активісти, серед яких представники Національного Корпусу, запалили фаєри", - повідомив кореспондент.

"Ми вимагаємо відповіді: хто вбив Катю, хто замовив напади на активістів, хто влаштував нам терор? Ми вимагаємо покарання. Ми нагадуємо суспільству і новій владі, що більшість нападів на активістів досі не розкриті. Так не може бути в Україні нашої мрії", - заявили активісти.

За словами організаторів, схожа акція відбулася в 40 містах України і у восьми світових столицях, серед них - Страсбург, Лондон, Берлін, Прага, Брюссель, Варшава, Париж.

Раніше повідомлялося, що Херсонський суд почне розглядати справу Гандзюк 27 травня.

Слідство підозрює у скоєнні нападу п'ятьох колишніх учасників АТО. Це - В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін та Микита Грабчук. В організації злочину звинувачується Торбін, інформація про замовників засекречена.

7 травня всім їм було пред'явлено звинувачення в завданні умисного тяжкого тілесного ушкодження.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на в.о. керуючого справами виконавчого комітету, радника херсонського міського голови Катерину Гандзюк напали біля під'їзду її будинку і облили сірчаною кислотою. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

Генпрокурор Юрій Луценко 4 грудня заявив, що у справі про вбивство Катерини Гандзюк оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін. 14 лютого підозрюваний Торбін розповів, як Левін замовив йому напад на активістку.

11 лютого 2019 року звинувачення в організації вбивства оголосили голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. 15 лютого суд заарештував Мангера до 3 березня з правом застави в 2 млн 497 тис. грн, чиновник вийшов під заставу і заявив, що співпрацюватиме зі слідством.

3 квітня Шевченківський районний суд Києва зобов'язав Мангера носити електронний браслет 60 днів і здати закордонний паспорт. 12 квітня Мангер вийшов на роботу.

Також ГПУ повідомляла, що у справі Гандзюк змінили підозру п'ятьом виконавцям злочину. Зокрема, раніше були повідомлені підозри щодо ч. 2 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), пізніше змінено на ч. 2 ст. 121 КК України (Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram