ГоловнаСуспільствоЖиття

Із засудженого за вбивство екс-нардепа Лозинського достроково зняли судимість

На рішення суду вплинула, зокрема, його волонтерська діяльність.

Із засудженого за вбивство екс-нардепа Лозинського достроково зняли судимість
Виктор Лозинский
Фото: Сергей Николавев/www.segodnya.ua

Суд у травні достроково зняв судимість з колишнього депутата Верховної Ради Віктора Лозинського, засудженого за причетність до вбивства жителя Кіровоградської області Валерія Олійника. Про це йдеться в матеріалах суду, передають "Українськi Новини".

Із заявою про зняття судимості до суду звернувся сам Лозинський.

За його словами, чинне законодавство забороняє дострокове зняття судимості з засуджених за тяжкі злочини, але він не може підпадати під цю норму, оскільки вона не має зворотної дії в часі і була ухвалена пізніше, ніж він отримав вирок суду.

Прокурор у судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання про зняття судимості, посилався на необґрунтованість клопотання і відсутність підстав.

Суд став на бік екс-депутата, зазначивши, що з моменту його звільнення з колонії пройшло близько 3 років, тобто відповідно до норм раніше чинного законодавства, він відбув більш ніж половину необхідного терміну (6 років) для розгляду питання про зняття судимості.

Суд також зазначив, що Лозинський після звільнення з квітня 2016 року займається створенням нових підприємств у сфері сільського господарства.

"Згідно характеристики Голованівського селищної ради Кіровоградської області від 15.03.2019 року Лозинський з 07.04.2016 року зарекомендував себе виключно з позитивного боку, ним була створена агрофірма "Родина-Агро", також він є засновником і власником ще кількох підприємств на території Голованівського району. За цей час неодноразово надавав волонтерську допомогу бійцям і зоні АТО, за що має численні подяки від благодійних фондів, Національного союзу ветеранів та учасників бойових дій в зоні АТО, військового комісара Волноваського районного військкомату", - йдеться в матеріалах суду.

Також наголошується, що екс-депутат неодноразово надавав благодійну допомогу освітнім, спортивним і дитячим установам, релігійним громадам, сім'ям загиблих в зоні АТО і у війні в Афганістані, бере активну участь у роботі ветеранських організацій району, постійно надаючи їм матеріальну підтримку.

Такі обставини, на думку суду, дають підстави вважати, що засуджений після відбуття покарання у вигляді позбавлення волі своєю зразковою поведінкою і сумлінним ставленням довів своє виправлення.

Враховуючи це, у травні цього року суд достроково зняв судимість Лозинського.

Нагадаємо, 16 червня 2009 року Лозинський вбив місцевого жителя в мисливських угіддях в Голованівському районі Кіровоградської області. На момент вбивства Лозинський був народним депутатом.

Термін покарання для Лозінського почався з березня 2010 року. Він був засуджений до 15 років в'язниці, однак за законом Савченко йому скоротили термін, зарахувавши кожен день перебування в СІЗО до вироку за два. Без цього закону Лозинський міг розраховувати на УДЗ наприкінці 2017 року.

У квітні 2016 року він вийшов з в'язниці. Наступного дня Апеляційний суд визнав законним умовно-дострокове звільнення Лозінського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram