ГоловнаСуспільствоЖиття

На запрошення Філарета відгукнулися чотири архієреї

Патріарх відслужив Всенічну напередодні Дня пам'яті священномученика Макарія.

На запрошення Філарета відгукнулися чотири архієреї
Фото: Патриарх Филарет / Facebook

Напередодні дня пам'яті священномученика Макарія патріарх Філарет очолив Всенічне чування у Володимирському кафедральному соборі Києва.

Разом з патріархом Філаретом співслужили: митрополит Білгородський і Обоянський Йоасаф, митрополит Богородський Адріан, архієпископ Кримський і Сімферопольський Климент, єпископ Валуйський Петро.

Про це повідомляється на сторінці Патріарха Філарета у фейсбуці.

14 травня Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Макарія, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, який вважався негласним покровителем УПЦ КП. Мощі священномученика зберігають у Володимирському кафедральному соборі.

8 травня стало відомо, що Філарет запрошує архієреїв на свято від імені неіснуючої УПЦ КП.15 грудня 2018 року Філарет особисто підписав папір про його розпуск - задля подальшого вливання до лав ПЦУ.

До того ж, нинішній глава ПЦУ митрополит Епіфаній таке запрошення отримав після того, як "дізнався про його невдоволення зі ЗМІ".

Однак, за канонами ПЦУ, Предстоятель Церкви не може бути "просто запрошеним" на богослужіння, оскільки як перша особа зобов'язаний безпосередньо здійснювати літургію - самостійно або спільно з іншими архієреями. Так, під час вручення Томосу на Фанарі Вселенський Патріарх Варфоломій співслужив нарівні навіть з наймолодшими Предстоятелями Помісних церков.

В інтерв'ю LB.ua митрополит Епіфаній заявив, що повернення до КП може призвести до втрати Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram