ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція склала 13 адмінпротоколів за георгіївські стрічки на заходах 9 травня по всій Україні

Також зареєстровано п'ять кримінальних проваджень.

Поліція склала 13 адмінпротоколів за георгіївські стрічки на заходах 9 травня по всій Україні
"Бессмертный полк" в Киеве
Фото: Макс Требухов

Поліцейські відкрили п'ять кримінальних проваджень і склали 13 адміністративних протоколів у зв'язку з порушеннями на заходах до Дня перемоги над нацизмом по всій Україні, а також п'ять кримінальних проваджень.

Про це повідомляється на сайті Міністерства внутрішніх справ.

"Станом на 14:00 9 травня на території держави зареєстровано 33 резонансні події. Найбільше - у Дніпропетровській, Миколаївській областях та місті Києві. З них 13 повідомлень стосуються використання "георгіївської стрічки". За ними складено адміністративні протоколи", - йдеться в повідомленні.

За фактом використання іншої забороненої символіки (червоних прапорів, зображень серпа і молота) зареєстровано 15 фактів.

За п'ятьма повідомленнями дані внесено до ЄРДР за ч. 1 ст. 436 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів). Чотири випадки сталися в Дніпропетровській області і один - в Одеській.

Нагадаємо, поліція Києва склала три адміністративні протоколи через демонстрацію забороненої символіки під час акції "Безсмертний полк". Також для профілактичної бесіди до відділку доставляли мати колишнього депутата Верховної Ради Ірини Бережної (Партія регіонів) Олену за носіння футболки в кольорах георгіївської стрічки.

Георгіївська стрічка в Україні законодавчо заборонена з червня 2017 року. За її використання передбачено штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів.

У Росії георгіївська стрічка як символ Перемоги почала використовуватися з 2005 року. З початком російської агресії проти України її почали використовувати сепаратисти і бойовики. У 2014 році її також використовували "Самооборона Криму" і проросійські сепаратисти на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram