ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні відзначають День пам'яті і примирення

Ця пам'ятна дата була встановлена Верховною Радою в 2015 році.

В Україні відзначають День пам'яті і примирення
Фото: Сергей Нужненко

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам'яті і примирення, присвячений пам'яті більш ніж 80 млн жертв Другої світової війни.

Ця пам'ятна дата була встановлена Верховною Радою в 2015 році в рамках реалізації політики декомунізації. Тоді ж було прийнято рішення відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Символом Дня пам'яті і примирення є червоний мак. Радянська символіка в Україні заборонена.

Президент Петро Порошенко вшанував пам'ять загиблих.

"Сьогодні Україна разом з іншими демократичними державами і народами вшановує пам'ять усіх загиблих у роки Другої світової війни, всіх, хто витримав нелюдську ношу війни. Незгасима людська пам'ять про колосальні жертви Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл укотре застерігає світ від небезпеки повторення цієї жахливої катастрофи. Пам'ятаємо. Перемагаємо", - написав президент у своєму мікроблозі Twitter.

Як відомо, 7 травня 1945 року було підписано Акт про військову капітуляцію Німеччини, який набув чинності 8 травня. Цього ж дня 8 травня 1945 року на вимогу Кремля в передмісті німецької столиці Карлсхорсте було підписано ще один документ - "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". За своєю суттю він підтвердив Акт, підписаний напередодні.

Дні пам'яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року. У резолюції ООН пропонується країнам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати цей день, або обидва дні - 8 і 9 травня, як Дні пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів затвердив план заходів до Дня пам'яті і примирення 8 травня, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня і 75-ї річниці вигнання нацистів з України 28 жовтня.

Так, 8, 9 травня і 28 жовтня в Києві й інших містах пройдуть меморіальні, урочисті, культурні, науково-просвітницькі, військово-патріотичні та інших заходи за участю влади, дипломатичного корпусу, духовенства та громадських організацій, а також заходи на території меморіального комплексу "Національний музей історії України у Другій світовій війні".

8 травня в Києві запланована меморіально-мистецька акція "Перша хвилина миру", а 9 травня - святковий концерт "Пам'ятаємо! Перемагаємо!" за участю військових оркестрів та особового складу Збройних сил на території меморіального комплексу "Національний музей історії України у Другій світовій війні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram