ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія звільнила двох українських моряків, затриманих на Сиваші минулого року (оновлено)

Руслана Кондратюка та Андрія Морозова утримували на території анексованого Криму.

Росія звільнила двох українських моряків, затриманих на Сиваші минулого року (оновлено)
Фото: igotoworld.com

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що провела телефонну розмову з російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

Про це вона написала в Фейсбуці.

"Вона повідомила мені, що в рамках наших з нею попередніх домовленостей було звільнено разом з судном утримуваних на території окупованого Криму двох херсонських рибалок - Руслана Кондратюка та Андрія Морозова. Їх затримали ще у вересні 2018 року прикордонники ФСБ РФ під час пришвартування моторного човна через поломку двигуна на кримському березі озера Сиваш. Зараз вони прямують додому на Херсонщину до своїх рідних", - повідомила Денісова.

Станом на 17:13 українські моряки перетнули контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду "Чонгар", додала пізніше омбудсмен.

"Зараз вони чекають на своїх рідних, щоб разом вирушити додому. Цю інформацію мені підтвердили українські прикордонники", - написала вона в Фейсбуці.

Нагадаємо, у вересні минулого року на озері Сиваш російські прикордонники затримали двох українських рибалок і звинуватили їх у "незаконному перетині кордону".

У травні 2018 року в Азовському морі біля Бердянська рятувальники ДСНС України почали пошукову операцію двох місцевих рибалок, які напередодні вийшли в море з території бази відпочинку "Іскра", але через добу додому не повернулися. Пізніше з'явилася інформація, що їх затримали прикордонники РФ, проти моряків було було порушено кримінальну справу про браконьєрство.

У листопаді російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня українських моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює захоплених громадян як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими. Росія вважає по-іншому і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram