ГоловнаСуспільствоЖиття

Російські силовики провели обшуки у двох кримськотатарських активістів

Одного з активістів відвезли здавати аналізи на наркотики.

Російські силовики провели обшуки у двох кримськотатарських активістів
Архивное фото
Фото: vesti.ru

У вівторок, 30 квітня, озброєні російські силовики провели обшук у двох кримськотатарських активістів в анексованому Криму.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

"Сьогодні провели ще один обшук у будинку сина Дилявер аг'а Бекірова Руслана 1983 р.н. у Сімферополі. За словами рідних, співробітники МВС приїхали о шостій ранку, коли всі спали. Зайшли в гараж, де нібито виявили аркуші із сепаратистськими висловлюваннями. Після чого зламали двері в дім. В одній з кімнат нібито виявили пляшку з якимсь порошком.

Після обшуку Руслана вивезли. Рідні не знають, куди саме", - написав він.

Пізніше Джелял зазначив, що родичі Руслана Бекірова з'ясували, що після обшуку його повезли здавати аналізи, мабуть, на наркотики. Після чого доправили в київський РВВС Сімферополя і дали подзвонити рідним. За їхніми словами, у нього відберуть пояснення і відпустять.

Окрім того, силовики провели обшук під виглядом "огляду" в будинку кримськотатарського активіста Ролана Османова (с. Урожайне Сімферопольського району).

"Ролан проживає в с. Урожайне Сімферопольського району, вул. Ювілейна, 67. Одружений. У будинку перебувають літня мати, дружина і двоє малолітніх дітей. Наймолодшій дитині - 6 місяців. У квітні 2018 року Ролан Османов вийшов з одиночним пікетом на захист Ханського палацу. На плакаті Ролана Османова було написано "Припиніть під виглядом реставрації знищувати історію кримських татар!" - йдеться в повідомленні.

Також повідомляють, що під час обшуку матері Ролана стало погано: "З будинку Ролана Османова вийшла його дружина з молодшою дитиною на руках, щоб зустріти лікаря швидкої допомоги, викликаного для матері Ролана. Силовики пропустили лікаря і дружину Ролана у двір".

"Огляд у будинку кримськотатарського активіста Ролана Османова завершено. Силовики покинули домоволодіння, попередньо повідомивши, що нібито шукали наркотики. Свободу пересування Ролана після огляду не обмежено", - йдеться в повідомленні активістів "Кримської солідарності".

Нагадаємо, 27 березня російські силовики провели в окупованому Криму масові обшуки в будинках активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". Підконтрольний Росії суд Сімферополя заарештував усіх затриманих, після чого їх вивезли в Росію.

Після анексії Криму Росією на півострові регулярно проходять обшуки і допити місцевого населення. Правозахисники характеризують це як "боротьбу з інакомисленням".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram