ГоловнаСуспільствоЖиття

Новий саркофаг над 4-м енергоблоком ЧАЕС готовий до експлуатації, - ЄБРР

Вартість будівництва становила понад 2,1 млрд євро.

Новий саркофаг над 4-м енергоблоком ЧАЕС готовий до експлуатації, - ЄБРР
Новый саркофаг над 4-м энергоблоком ЧАЭС
Фото: ebrd.com

Випробування нового безпечного конфайнмента (захисна споруда над об'єктом "Укриття", НБК) над енергоблоком №4 Чорнобильської атомної електростанції успішно завершені.

Про це повідомляють на сайті Європейського банку реконструкції і розвитку.

"Успішне завершення 72-годинної пробної експлуатації об'єкта напередодні 33-ї річниці аварії, що сталася в 1986 році, знаменує собою безпечне фізичне завершення будівництва нового укриття, зведеного над зруйнованим будинком 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС", - ідеться в повідомленні.

Відзначено, що новий саркофаг запобігатиме потраплянню радіоактивних матеріалів у навколишнє середовище і на тривалий час гарантуватиме безпеку робіт з демонтажу старого укриття і зруйнованого енергоблоку.

Загальна вартість будівництва становила понад 2,1 млрд євро.

"На цей момент ЄБРР виділив на підтримку чорнобильських проектів, у тому числі на будівництво саркофага, понад 715 млн євро власних коштів", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, новий безпечний конфайнмент ЧАЕС - найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, шириною 257 м, висотою 108 м і загальною вагою 36 тис. тонн. Будівництво об'єкта почалося в квітні 2012 року.

30 листопада 2016 року було завершено перший етап процедури насування (конфайнмента) на старий саркофаг у штатне положення на 4-й енергоблок.

Кошти на будівництво нового конфайнмента були зібрані країнами-донорами Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram