ГоловнаСуспільствоЖиття

Міносвіти уніфікувало правила проживання в гуртожитках вузів і училищ

Міносвіти уніфікувало правила проживання в гуртожитках вузів і училищ
Фото: Александр Рудоманов

Міністерство освіти уніфікувало правила користування гуртожитками навчальних закладів. Порядок затвердив Кабмін на засіданні в середу, 17 квітня, повідомляє прес-служба відомства.

До правил включено чіткі категорії учнів, які мають право на першочергове поселення, перелік меблів і майна, які надає гуртожиток.

"Багато років питання гуртожитків у профосвіті не було визначене нормативно - установи самостійно розробляли положення і керувалися ними під час реєстрації та виселення учнів. Для того, щоб адміністрації мали однакове розуміння цього процесу і всюди, в кожному закладі країни, діяли однакові правила, ми і розробили цей Порядок. У ньому, зокрема, чітко визначено, що проживання учнів повинно бути безкоштовним. Цей фактор є важливим з огляду на те, що учні ПТУ, на жаль, поки що отримують доволі невелику стипендію порівняно зі студентами вищих навчальних закладів", - зазначила гендиректор директорату профосвіти МОН Ірина Шумик.

У документі наголошено, що в першу чергу адміністрація забезпечує місцями учнів, які претендують на поселення. Їм повинні надати ліжко, шафу для одягу, стілець, стіл, постіль і так далі.

За наявності вільних місць адміністрація може поселити в гуртожиток педагогів і їхні сім'ї, осіб, які направлені у відрядження до закладів, членів сім'ї учня. Порядок також передбачає, що на період вступної кампанії в гуртожитку можуть поселити абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, іноземців та вступників з інших міст.

Отримати місце в гуртожитку профтеху в першу чергу можуть:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також учні, які під час навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і мають відповідні пільги;
  • діти з інвалідністю та особи з інвалідністю I-III групи;
  • особи, яким гарантується державна цільова підтримка для отримання професійної освіти в державних і комунальних закладах;
  • особи, яким відповідно до ЗУ "Про підвищення престижності шахтарської праці" гарантується надання місць у гуртожитках на час навчання;
  • особи, для яких це передбачено законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України";
  • особи з малозабезпечених або багатодітних сімей;
  • інші учні, яким, відповідно до законодавства, гарантоване таке право.

Нагадаємо, вступна кампанія до вищих навчальних закладів цього року почнеться в червні, після завершення основної сесії зовнішнього оцінювання. Випускники 9 класів шкіл можуть вступати до професійно-технічних навчальних закладів у другій половині літа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram