ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Вінницькій області виявили на 60% більше випадків гострого інфаркту завдяки телемедицині

Профільні лікарі провели майже 18 тис. дистанційних консультацій за 2018 рік.

У Вінницькій області виявили на 60% більше випадків гострого інфаркту завдяки телемедицині
Фото: МОЗ

Упродовж 2018 року лікарі-консультанти телеметричного підрозділу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф провели майже 18 тис. дистанційних консультацій. У результаті вони виявили 830 випадків гострого інфаркту міокарда, що на 60% більше, ніж минулого року. Про це повідомляють на сайті МОЗ.

Відзначають, що всіх пацієнтів терміново госпіталізували та надали необхідну допомогу.

МОЗ наголосило, що Вінницька область стала прикладом успішного впровадження телемедичних технологій. Завдяки цьому в медиків з'явилося більше можливостей швидко отримати професійну консультацію вузькопрофільних колег.

Упродовж 2018 року лікарі-консультанти провели 17 871 дистанційну консультацію з електрографії (ЕКГ) пацієнтів про можливі розлади серцево-судинної системи.

Крім випадків гострого інфаркту міокарда, також було виявлено 6341 патологію серцево-судинної системи, 144 cуправентрикулярних тахікардій і інші розлади системи кровообігу.

МОЗ зазначає, міжнародний досвід показує, що введення телемедицини є одним із найкращих способів розширення можливостей для доступності та якості медичних послуг населенню, особливо для груп, що проживають у селах.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), телемедицина - це метод надання послуг з медичного обслуговування там, де відстань є критичним чинником. Особливо важливим цей фактор стає, коли йдеться про гострий інфаркт міокарда, коли важлива кожна хвилина.

Нагадаємо, в січні 2019 року МОЗ заявило, що впровадження телемедицини в сільській місцевості почнеться в 5 областях - Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській і Рівненській. Точної дати впровадження телемедицини поки що не називають.

У лютому 2018 року Міністерство охорони здоров'я, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Світовий банк і Міністерство закордонних справ Канади підписали меморандум про співпрацю у впровадженні телемедицини в українських селах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram