ГоловнаСвіт

З оплавлених реакторів АЕС "Фукусіма-1" почали витягати паливні стрижні

Роботи планують закінчити 2023 року.

З оплавлених реакторів АЕС "Фукусіма-1" почали витягати паливні стрижні
Фото: EPA/UPG

Токійська енергетична компанія TEPCO почала вивозити ядерне паливо зі сховища третього реактора АЕС «Фукусіма-1», пошкодженої в результаті катастрофи 2011 року, спричиненої землетрусом і цунамі.

Про це повідомляє Mainichi Shimbun.

Це перша операція з вивезення палива TEPCO зі сховищ енергоблоків № 1-3. Компанія заявила, що планує вивезти сім невитрачених паливних стрижнів з басейну реактора, де в цілому зберігаються 566 відпрацьованих і невитрачених паливних стрижнів. Планується передати їх для зберігання в іншому басейні на території АЕС наприкінці цього місяця.

Спочатку вилучення палива планували почати наприкінці 2014 року, але його кілька разів відкладали через серію несправностей пристроїв, необхідних для роботи, і високий рівень випромінювання, яке спостерігають у зоні. Незважаючи на це, того ж року TEPCO завершила роботи з видалення палива в басейні блоку №4.

Після перевірки першої партії із семи каркасів стрижнів у червні роботи з їх витягання продовжать.

У третьому реакторі ці роботи планують завершити до кінця березня 2021 року, в першому і другому реакторах - у 2023 році.

Усього в басейнах зберігання трьох пошкоджених реакторів є 1 тис. 573 паливні стрижні, включаючи невикористані.

Нагадаємо, в березні 2011 року в Японії стався сильний землетрус, який спровокував цунамі. Гігантська хвиля призвела до масштабної аварії на АЕС "Фукусіма-1". Цунамі затопило чотири із шести енергоблоків АЕС "Фукусіма-1" і вивело з ладу систему охолодження реакторів, через що на станції прогриміли серії вибухів водню і в активній зоні поплавилося ядерне паливо.

Число загиблих і зниклих безвісти в результаті руйнівного землетрусу і цунамі сягнуло 27,6 тис осіб.

У населених пунктах поблизу станції досі заборонено проживання. Як вважають японці, повна ліквідація наслідків аварії займе близько 40 років.

У жовтні 2017 року, суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС "Фукусіма-1" і зобов'язав виплатити компенсації постраждалим. Окружний суд Фукусіми ухвалив, що уряд країни не найняв TEPCO для поліпшення заходів безпеки, хоча вже у 2002 році було відомо про ризик потужного цунамі в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram