ГоловнаСуспільствоВійна

З початку конфлікту на Донбасі від мін постраждали понад тисяча мирних жителів

Від мін і вибухонебезпечних предметів постраждали більш ніж 160 дітей.

З початку конфлікту на Донбасі від мін постраждали понад тисяча мирних жителів
Фото: ПДМШ

З початку бойових дій на Донбасі від мін і вибухонебезпечних предметів постраждали понад 1 тис. цивільних, у тому числі більш ніж 160 дітей. Про це повідомила координатор системи Організації Об'єднаних Націй з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, передає "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, з квітня 2014 року понад 1 тис. цивільних постраждали, отримали поранення або були вбиті в результаті інциденту з мінами або вибухонебезпечними предметами. В тому числі більш ніж 160 дітей", - підкреслила Лубрані, виступаючи з нагоди Міжнародного дня протимінної діяльності в четвер у Києві.

Вона також зазначила, що, крім фізичних каліцтв, також існують соціально-економічні та психологічні наслідки надзвичайно замінованих територій на Донбасі. "Це також перешкоджає доступу до звичайної інфраструктури: ринків, шкіл і т.д. Люди також не можуть займатися сільськогосподарськими роботами, риболовлею або іншим", - пояснила представник ООН.

Лубрані закликала вжити якомога більше необхідних заходів з розмінування, надання допомоги постраждалим, інформування про небезпеку мін і вибухонебезпечних предметів.

Україна є однією з найбільш замінованих країн світу, заявила, своєю чергою, посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф.

"З минулого року підтримка з боку уряду Великобританії допомогла групам "The Halo Trust" з розмінування очистити понад 2,5 млн кв. м землі, захистити населення і провести освітні програми для понад 20 тис. людей, вилучити понад 800 вибухонебезпечних предметів", - розповіла посол.

Вона також заявила, що точної площі замінування територій на Донбасі не встановлено.

За інформацією Міноборони України на січень 2019 року, з початку агресії на Донбасі на мінах підірвалися 833 мирних жителі, з яких 269 загинули. У цих даних були враховані окремі райони Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, 23 лютого 2019 року в Донецькій області на протитанковій міні підірвався мікроавтобус з цивільними. Вибух стався між пропускними пунктами КПП "Оленівка" і КПВВ "Новотроїцьке". У результаті вибуху двоє людей загинули на місці, троє отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram