ГоловнаСуспільствоЖиття

Синод УПЦ МП закликав Вселенського патріарха відкликати томос ПЦУ

"Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій повинні визнати свою помилку і працювати над її виправленням".

Синод УПЦ МП закликав Вселенського патріарха відкликати томос ПЦУ
Фото: news.church.ua

Священний синод УПЦ Московського патріархату на засіданні 3 квітня ухвалив заяву, в якій закликав відкликати томос про надання автокефалії Православній церкві України.

"Слід констатувати, що дії Константинопольського патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ'ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності. Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій повинні визнати свою помилку і працювати над її виправленням", - йдеться в заяві.

В УПЦ МП заявили, що виправити ситуацію могло би "відкликання томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу і скликання Всеправославних зборів для соборного вирішення українського церковного питання".

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко).

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію.

3 лютого Митрополита Епіфанія офіційно звели на престол.

12 грудня минулого року 47 депутатів оскаржили в КС постанову парламенту, прийняту 19 квітня 2018 року на підтримку звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії православній церкві в Україні. Ініціаторами подання були представники "Опозиційного блоку" Вадим Новинський і Олександр Долженков.

Конституційний Суд відмовився оцінювати конституційність звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram