ГоловнаСуспільствоЖиття

Агресія в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії до відкритої збройної загрози, - НАТО

Альянс посилює стримування Росії та підтримку України.

Агресія в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії до відкритої збройної загрози, - НАТО
Заместитель генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер
Фото: nato.int

Агресія Росії в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії, де використовувалася тактика "зелених чоловічків", до відкритої збройної загрози, отже, НАТО посилює стримування РФ і підтримку України.

Про це заявила заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер, передає "Укрінформ".

"Зараз ми маємо ситуацію в Керченській протоці, яка, очевидно, є дуже проблематичною. Це сталося вперше, коли ми побачили чинних російських військових моряків в уніформі, які були ідентифіковані, і які обстрілювали українців. До цього завжди були гібридні дії, "зелені чоловічки", належність яких не була чітко встановлена", - зазначила заступник голови Альянсу.

Крім того, затримання 24-х українських моряків, яких досі утримують в ув'язненні в Москві, а також трьох українських судів дає уявлення про те, як загострюються виклики з боку Росії, яка намагається поширити свій контроль в регіоні.

"Ми дуже уважно стежимо за цим, і звичайно, НАТО вже зробило чимало роботи з Україною і Грузією для зміцнення їх Збройних сил, зокрема, військово-морського компонента - як ВМС, так і берегової охорони", - наголосила Геттемюллер.

Вона зазначила, що глави МЗС країн НАТО під час зустрічі у Вашингтоні 3-4 квітня обговорять пакет заходів з підтримки українських та грузинських партнерів у регіоні. Зокрема, за її словами, мова йде про заходи кораблів НАТО в порти цих країн, а також проведення спільних навчань.

"Отже, ми хотіли б сказати, що зараз НАТО вже має значну присутність у Чорному морі, і ми продовжимо там перебувати з метою підтримки наших партнерів у регіоні", - наголосила заступник генсекретаря НАТО.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін в 2016 році визнав участь Росії у війні на Донбасі, пояснивши це необхідністю "захистити російськомовне населення". До цього позиція офіційної РФ полягала в тому, що, наприклад, затримані українцями російські військові "патрулювали кордон і заблукали". Також у федеральних ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що воювати на схід України їдуть кадрові військові, які нібито спеціально для цього взяли відпустку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram